Hlavní obsah

V Brisbane zřídili olympijské tréninkové centrum pro akrobatické skoky na lyžích

Brisbane/Praha

Austrálie zřídila v subtropickém Brisbane celoroční olympijské tréninkové centrum určené především akrobatickým skokanům na lyžích. Na tamních rampách různých velikostí s dopadem do bazénu se budou připravovat na zimní olympijské hry 2022 v Pekingu. Vyhnou se tak cestování, které je komplikované kvůli pokračující pandemii koronaviru.

Foto: SLČR

Ilustrační foto.

Článek

Austrálie registruje jen ojedinělé případy covidu-19, ale vzhledem k celosvětové situaci zůstává uzavřená před okolím. Pro elitní závodníky by tak bylo komplikované trávit většinu roku v zahraničí jako dosud, jen v letech 2013 až 2017 v cizině odtrénovali přes 3600 dní. Centrum za 6,5 milionu australských dolarů (přes 107 milionů korun) je logistických problémů zbaví. Je první svého druhu na jižní polokouli.

"Pro spoustu sportů, ale zejména pro akrobatické skoky, je to převrat. Museli jsme trávit tolik času na cestách, devět až deset měsíců z roku, a obětovat spoustu věcí," řekla při slavnostním otevření Laura Peelová, která se letos podruhé v kariéře stala mistryní světa.

Australané se tomuto sportu mohou většinou začít věnovat až po skočení střední školy. "A pak vidíme mladé Američany, Kanaďany, Rusy a zbytek světa, jak skáčou třeba v patnácti letech. Takže nám to rozhodně hodně pomůže," doplnila jednatřicetiletá skokanka. Její vrstevnice Danielle Scottová, dvojnásobná medailistka z MS, je z nových tréninkových možností rovněž nadšená. "Mít možnost trénovat na domácí půdě je opravdu splněný sen. Tohle centrum je skvělé po celý rok. Budoucnost zimních sportů v Austrálii vypadá s tímto sportovištěm růžově. Těším se, až uvidím tu budoucí generaci," doplnila.

Reklama

Související témata: