Hlavní obsah

Novinková bomba pro Ester? Nic nestojí v cestě

Praha

Plány pokročily. Úvahy o mimořádné lyžařské novince jsou stále reálnější. A může se to týkat i české zimní obojživelnice Ester Ledecké. Hitem Světového poháru v alpských disciplínách může být super-G a sjezd v nebývalé nadmořské výšce, a to dokonce na území dvou států. Dějiště: Zermatt, svahy proslulého Matterhornu!

Foto: Tomáš Třeštík/Sport Invest

Ester Ledecká

Článek

Zní to až šíleně. Bombasticky. Začátek ve výšce 3899 metrů nad mořem! Mnohým to může dělat zdravotní problémy, ale plán už je jasný. Byl by to sjezd s nejvýše položeným startem na světě. Vedl by ze Švýcarska do Itálie.

Řada zasvěcených této myšlence, o níž se začalo mluvit výrazněji už loni, zůstává jednoznačně nakloněna. Dokonce ani ekologové by podle posledních informací ze Švýcarska nemuseli být proti. Stavitel sjezdovek Didier Défago tvrdí, že se v souvislosti s novým závodem nepočítá s žádnými rozsáhlými stavebními aktivitami.

Ale určitě se na to nepůjde hned zostra. Test je nutný. "Nejdříve závod FIS nebo Evropský pohár v roce 2022, o rok později – pokud bude vše v pořádku – už Světový pohár," uvedl pro Blick prezident švýcarského lyžování Urs Lehmann.

Vše by se mělo konat zkraje sezony. Výrobci lyžařského vybavení z reklamních důvodů právě v té době stále prahnou po velkolepém podniku. Zatím se museli spokojit s říjnovým obřím slalomem na rakouském ledovci. Tohle by ale zdá se byla úplně jiná kategorie.

Dosud se podle Lehmanna nenašel nikdo, kdo by proti plánované novince řekl třeba jen slovo. V plánu jsou celé dva týdny plné velkolepého lyžování na přelomu října a listopadu. Nejdříve super-G, pak sjezdový týden – pro ženy i pro muže samozřejmě.

Výhodou je, že se žádné z osvědčených proslulých středisek – třeba Kitzbühel nebo Wengen – nemusí obávat, že by je Zermatt připravil o tradiční termín.

"Vyplní mezeru, kterou nemůže zabrat nikdo jiný," podotkl Lehmann. Ale s výškou přichází i zjevný a možná těžko překonatelný problém. Počasí. V téměř 4000 metrech nad mořem to může být hodně nepředvídatelná divočina a dva týdny naplněné nakonec třeba jen a jen čekáním. K tomu nutnost vyrovnat se s mimořádnou výškou. To nemusí být úplná samozřejmost pro každého.

Ale autoři plánu mají jasno. Vše lze zvládnout. Jdeme do toho. Pro zajímavost se nabízí srovnání a pár podrobností.

Start sjezdu ve Wengenu je ve výšce 2315 m, v Kitzbühelu dokonce jen v 1665 metrech. Výše se startuje v zámoří. Trať pro nový sjezd má ale vést z Gobba di Rollin v 3899 m nad mořem jižně od švýcarského Klein Matterhornu přes hranice do italského Laghi Cime Bianche (2814 m.n.m.) blízko Cervinie. Téměř dvěma třetinami ji tvoří ledovec. Nemá to být brutální divočina jako v Kitzbühelu, který je vyhrazen pouze mužům. Bude to ale měřit více než 4 km a čas absolvování by se měl pohybovat okolo dvou a půl minuty. Podobně jako Lauberhorn, nejdelší sjezd ve SP (4270 m).

Reklama

Související témata: