Hlavní obsah

Norský skokan Tande se pět měsíců po těžkém pádu vrátil na můstky

Norský skokan na lyžích Daniel-André Tande se pět měsíců po hrozivém pádu v Planici vrátil k tréninku na můstku. Sedmadvacetiletý exmistr světa v letech se zotavil z vážných zranění a po comebacku v nájezdové stopě si pochvaloval, jak se mu v první skokanské přípravě dařilo.

Foto: Twitter@FISskijumping

Norský skokan na lyžích Daniel-André Tande se pět měsíců po hrozivém pádu v Planici vrátil k tréninku na můstku.

Článek

"Je fantastické konečně zase moci skákat," radoval se Tande ve videorozhovoru zveřejněném Mezinárodní lyžařskou federací (FIS). "A jsem trochu překvapený, že to s úrovní mých skoků vypadá celkem dobře," dodal.

Tande měl vážný karambol 25. března, kdy před závodem Světového poháru na planickém mamutím můstku nezvládl let ve zkušebním kole. Při pádu si zlomil klíční kost a poškodil plíci, utrpěl také krvácení do mozku. V nemocnici v Lublani strávil několik dní v umělém spánku.

Na první tréninkové skoky po pauze se dlouho těšil. "Bylo pro mě těžké vidět skákat kolegy z týmu a moci jenom přihlížet," řekl. "Když jsem se převlékl, byl jsem trochu nervóznější než obvykle, ale na můstku potom už bylo všechno znovu normální," konstatoval po prvních skocích na středním můstku v Oslu. S fyzickou přípravou začal v červnu, již v dubnu jej šéftrenér Alexander Stöckl zařadil do reprezentačního výběru pro olympijskou sezonu.

Tande se v roce 2018 stal v Oberstdorfu mistrem světa v individuálním závodě v letech na lyžích, třikrát šampionát ovládl s týmem a rovněž s družstvem vybojoval zlatou medaili na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018. Dvakrát v kariéře skončil třetí v celkovém hodnocení Světového poháru (2016/17 a 2017/18).

Reklama