Hlavní obsah

VIDEO: Kanadský skikrosař Zoricic zemřel po těžkém pádu v Grindelwaldu

Kanaďan Nick Zoricic nepřežil těžký pád ve skikrosu Světového poháru ve švýcarském Grindelwaldu. Devětadvacetiletý lyžař minul cílovou bránu a skončil v ochranné síti. Dnešní závod byl předčasně ukončen. V neděli, kdy měl v Grindelwaldu Světový pohár vyvrcholit závěrečným dílem, už skikrosaři na trať nevyjedou.

Pád skikrosaře Nicka Zoricice

 
Článek
Fotogalerie

Zoricic ve čtvrté osmifinálové jízdě při závěrečném skoku minul cílovou bránu a dopadl do ochranné sítě. Devětadvacetiletý rodák ze Sarajeva zůstal bezvládně ležet na sněhu, lékaři se ho snažili na místě oživit, ale marně. Zhruba po 45 minutách Zoricice přepravil vrtulník do nemocnice, veškeré pokusy o jeho záchranu však byly marné.

"Navzdory resuscitaci ve 12:35 svým zraněním podlehl. Muselo dojít k těžkému poškození mozku," uvedla v prohlášení Mezinárodní lyžařská federace.

Svůj osmifinálový start už měl v té době za sebou český reprezentant Tomáš Kraus, bývalý dvojnásobný mistr světa nastoupil v předchozí třetí jízdě.

Zoricic nejprve začal se sjezdovým lyžováním, skikrosu se věnoval tři roky. Ve Světovém poháru se dvakrát prosadil na stupně vítězů, loni byl druhý v rakouském St. Johannu a letos v lednu třetí v Les Contamines. Na mistrovství světa v Deer Valley před rokem skončil osmý.

Budeš nám chybět, napsal sjezdař Ligety

"Lyžování je skvělý sport, který dává, ale také bere. Je to smutný den, budeš nám chybět, kámo," uvedl na Twitteru americký lyžař Ted Ligety krátce poté, co dnes vyhrál obří slalom v Kranjské Goře.

Podle agentury SID jde o první oběť, kterou si poměrně mladá lyžařská disciplína vyžádala. Akrobatické lyžování však v této sezóně potkala už druhá taková tragédie a znovu zasáhla kanadský tým. V lednu zemřela bývalá mistryně světa v U-rampě Sarah Burkeová, která utrpěla vážná zranění v tréninku.

FIS započítala skikrosařům v předposledním závodu SP výsledky z kvalifikace, kterou vyhrál Slovinec Filip Flišar a díky tomu si zajistil celkové prvenství v seriálu. Dosud vedoucího Kanaďana Bradyho Lemana, který zajel v pátek až čtrnáctý čas, předstihl v konečném pořadí o 39 bodů.

Tomáš Kraus získal deset bodů za 21. místo v kvalifikaci, ve Světovém poháru skončil někdejší čtyřnásobný vítěz seriálu celkově devátý. Pro osmatřicetiletého českého lyžaře je to druhé nejhorší umístění v kariéře, v roce 2004 byl desátý.

Závod SP ve skikrosu v Grindelwaldu (započítávala se kvalifikace):
Muži: 1. Flišar (Slovin.), 2. Teller (USA), 3. Juell (Nor.), ...21. Kraus, 44. Kopřiva, 59. Čech (všichni ČR).
Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Flišar 482 b., 2. Leman (Kan.) 443, 3. Fiva (Švýc.) 434, ...9. Kraus 255.
Ženy: 1. Thompsonová (Kan.), 2. Komissarovová (Rus.), 3. Gjefsenová (Nor.), ...24. Procházková (ČR).
Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Thompsonová 590, 2. Davidová (Fr.) 530, 3. Müllerová (Švýc.) 423, ...37. Kučerová (ČR) 33, 46. Procházková 7.

Reklama