Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák má první medaili v SP, v Almaty byl třetí

Almaty

Sdruženář Miroslav Dvořák se poprvé v kariéře prodral na stupně vítězů ve Světovém poháru. Český reprezentant doběhl třetí v dnešním závodu v Almaty, do něhož odstartoval z osmé pozice po skokanské části. Výhru na desetikilometrové trati uhájil po skoku vedoucí Christoph Bieler z Rakouska.

Foto: Petr Horník, Právo

Český sdruženář Miroslav Dvořák.

Článek

Druhý z českých reprezentantů Tomáš Slavík dojel v Almaty jedenáctý. Právě Slavík byl naposledy z českých sdruženářů v SP mezi třemi nejlepšími, před rokem dojel třetí v Klingenthalu. Posledním českým vítězem je Ladislav Rygl z Liberce 2000.

"Jsem nadmíru spokojený, že se to povedlo, i když konkurence tady byla slabší. Jsem rád za výkon na můstku, protože jsem se poslední měsíc při skoku malinko trápil, ale teď to jde nahoru," řekl Dvořák v telefonickém rozhovoru. "Mírovi se moc vytknout nedá, jsem s ním dlouhodobě spokojený a je to pro nás vzpruha před mistrovstvím světa, nová krev do žil," pochvaloval si trenér Luděk Šablatura.

Špička chyběla

V Almaty chyběla kompletní špička. Osm závodníků z první desítky pořadí SP dalo před cestou do Kazachstánu přednost závěrečné přípravě na blížící se mistrovství světa, které začne v italském Val di Fiemme již 20. února.

Dvořák položil základ úspěchu skokem dlouhým 128 metrů, který ho vynesl na osmé místo se ztrátou dvaadvaceti vteřin na bronz. "Na můstku jsem malinko víc chtěl, ale odneslo mě to, měl jsem dobrý podmínky," hodnotil Dvořák.

Před během Dvořák tušil, že bude útočit na stupně vítězů. "Vzal jsem si sebou do cílového prostoru věci na převlečení, abych nemrznul," uvedl. Po startu rychle dotahoval soupeře a po pěti kilometrech už dojel Japonce Taiheie Kata a Rakušana Maria Seidla jedoucí o třetí místo. Po dalším kilometru už jim ujel.

"Rozjel jsem to rychle a minimálně třetí jsem chtěl být, ale snažil jsem se dojet Watabeho," sdělil Dvořák. V cíli druhého Akita Watabeho ale předstihnout nedokázal. "Možná malinko chyběla síla v posledním kole," uvedl Dvořák.

Bieler jel sólo jízdu

Bieler jel v čele sólo jízdu. Watabe se k němu postupně přibližoval, ale dohnat ho nestihl, i když v cíli měl ztrátu necelých pět vteřin. Dvořák měl tři kilometry před cílem třetí místo jisté a na vítěze ztratil 17,5 vteřiny.

Dvořák letos prožívá životní sezónu. Popáté se dostal do elitní desítky a naplnil své předsevzetí před začátkem zimy konečně se dostat na stupně vítězů.

V čele průběžného pořadí SP zůstal Němec Eric Frenzel, který v Almaty chyběl. Pětadvacetiletý Dvořák se posunul z dvanáctého na deváté místo.

SP v severské kombinaci v Almaty:
1. Bieler (Rak.) 25:31,0
2. A. Watabe (Jap.) -4,4
3. Dvořák (ČR) -17,5
4. Morweiser -26,4
5. Kircheisen (oba Něm.) -30,2
6. Seidl (Rak.) -36,7
7. Kato (Jap.) -36,8
8. Druml (Rak.) -42,1
9. Bösl (Něm.) -45,7
10. Denifl (Rak.) -54,1
11. Slavík (ČR) -54,2.
Průběžné pořadí SP (po 14 ze 17 závodů):
1. Frenzel (Něm.) 754 b.
2. Lamy Chappuis (Fr.) 653
3. Gruber (Rak.) 568
4. Moan (Nor.) 559
5. A. Watabe 511
6. Edelmann (Něm.) 454
...9. Dvořák 329
32. Slavík 110
36. Churavý (ČR) 67.

Reklama