Hlavní obsah

Trumfy pro Soči? Tři mladé dámy na prkně učí svět poznávat Česko

Michal OsobaPrávo

Nebýt jich, asi by někteří zámořští teenageři o České republice nevěděli vůbec nic. Ale když vidí výsledky snowboardových závodů a na nejvyšším místě vlajku s modrým klínem a červeným a bílým pruhem, začnou pátrat. A že se to v poslední době díky Šárce Pančochové, Ester Ledecké a Evě Samkové stává hodně často…

Foto: Sport.cz

Eva Samková s obligátním namalovaným knírkem po třetím triumfu na juniorském mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Je malým zázrakem, že země bez velkých hor má juniorské mistryně světa ve všech snowboardových odvětvích. „Mám velkou radost, že se teď daří mně i holkám. Asi tu máme dobrou snowboardovou kulturu,“ přemítá freestylistka Pančochová.

„Lidi v zámoří už vědí, kde jsme. Byť ještě často slýchám, že jsem z Československa, tak je opravuju. Ale teď jsem tu měla jednu Američanku a ta sama od sebe vyprávěla, že ví, jak jsme se v roce 1993 rozdělili. To jsem koukala,“ směje se druhá z letošních X-Games.

Snadnější přechod z juniorů

Dříve byla velkým talentem, teď je Pančochová bez nadsázky snowboardovou hvězdou. Mnohdy složitý přestup z juniorů zvládly hladce i Samková s Ledeckou. „U nás se kromě mistrovství světa juniorské závody nejezdí, takže žádný přechod vlastně není,“ líčí Samková.

Všechny tři se potkají minimálně, jejich zaměření jsou odlišná. „Ale naše disciplíny mívají často sveťáky na jednom místě po sobě, tak se občas vidíme. Moc holkám fandím a za to, jak dřou, si ty úspěchy zaslouží,“ ujišťuje Ledecká.

„Slalomu se věnuje malé procento lidí, kteří jezdí na snowboardu. Snowboardkros dělá mnohem víc lidi. Český tým funguje podobně jako ten náš freestylový, Marek Jelínek nás výsledky motivoval, abychom se posunuli i my,“ vděčí kouč freestylové reprezentace Martin Černík svému protějšku ze snowboardkrosu.

Samková: Velmocí ještě nejsme

Dá se tedy mluvit o systematické podpoře talentů a Česku jako snowboardové velmoci, nebo se prostě jen sešly tři mimořádné talenty jedné generace? „Velmocí bychom byli, kdybychom v každé disciplíně měli deset lidí schopných jezdit ve špičce,“ reaguje Samková. „Nemyslím, že by šlo o nějaký systém, vždyť já se ke snowboardkrosu dostala náhodou,“ připomíná.

„V jiných zemích pořádají závody pro děti a juniory, u nás o to svaz zájem nemá, sekci snowboardingu zase chybí prostředky a závodníkům a trenérům síla a čas. Byla by škoda nevyužít ten potenciál,“ říká reprezentační kouč snowboardkrosařů Marek Jelínek.

„Občas nám děti a teenageři píšou, že by si rádi kros vyzkoušeli nebo se aspoň podívali, ale bohužel moc není kde,“ mrzí i Samkovou.

Do Česka dorazí Světový pohár

Ve freestylu je situace o trochu optimističtější. „Začíná se tvořit ucelený systém, kde jezdci z nejnižší úrovně vidí na tu nejvyšší. Spojili jsme seniorský a juniorský tým s výhledem na olympiádu v Soči a Světový pohár teď jezdí od nás osm lidí,“ pochvaluje si Černík.

Jemu se povedlo přivést do Česka závod Světového poháru, v pátek a sobotu se ve Špindlerově Mlýně v rámci Snowjamu představí freestylová elita včetně Šárky Pančochové.

Její parťačky si zatím na šanci předvést se domácímu publiku musejí počkat. „Je to škoda, ani závody se tu v televizi nepřenášejí. Skikrosaři už tu letos Světový pohár měli mít, i když byl kvůli počasí zrušený, tak snad se dočkáme i my,“ věří Samková.

Snowboardové mladé pušky
Šárka Pančochová
disciplíny: slopestyle, U-rampa
věk: 22 let
úspěchy: vítězka World Snowboard Tour 2013, 2. na X-Games 2013, juniorská mistryně světa 2008, vítězka SP v Kreichsbergu 2010, 14. na ZOH 2010
Eva Samková
disciplína: snowboardkros
věk: 19 let
úspěchy: juniorská mistryně světa 2010, 2011 a 2013, 5. na MS 2011, vítězka SP v Blue Mountain 2013
Ester Ledecká
disciplíny: paralelní obří slalom, paralelní slalom
věk: 17 let
úspěchy: dvojnásobná juniorská mistryně světa 2013, 6. na SP v Soči 2013, vítězka Evropského olympijského festivalu mládeže 2011

Reklama