Hlavní obsah

Běžci mají tři letní mistry: Jakše, Magála a Vrabcovou. Proč Bauer nabral ztrátu na startu?

Eva Vrabcová-Nývltová má double i rekord, na kolečkových lyžích kraloval Martin Jakš a v běhu do vrchu Jiří Magál. Takové jsou výsledky letního mistrovství ČR běžců na lyžích v Jablonci nad Nisou a Liberci. Lukáš Bauer si připsal na konto devátou a druhou příčku.

Foto: Tomáš Nohejl

Martin Jakš na kolečkových lyžích.

Článek

Jakš obhájil loňské prvenství. „Jsem maximálně spokojený. Jelo se na vlhkém podkladu, co mi úplně nesedí, malinko to smekalo," komentoval okruhy v Břízkách, kde muže volnou technikou čekalo 15 km. Stříbro získal Aleš Razým a bronz Dušan Augustiňák z týmu do 23 let.

Hlavní favorit Bauer promeškal o 50 vteřin start a skončil devátý. "Nějakým řízením osudu jsem si spletl čas startu a přišel na něj pozdě. Na prvním mezičase jsem měl ztrátu 58 vteřin a to se přece jen jede jinak," vysvětloval počáteční zásek.

"Od čtvrtého do šestého okruhu jsem už potkával Martina (Jakše) zhruba ve stejném místě a jelo se mi docela dobře. I když můj styl na kolečkových lyžích, když to klouže do stran, není zrovna ideální. Martin se pak sjel s Alešem (Razýmem) a určitě jim to pomohlo. Takže výsledek třetí čas a deváté místo, tepově i pocitově slušné," hodnotil svůj výkon Bauer.

Magál: Běželo se mi v pohodě

O den později potvrdil skvělé vrchařské schopnosti Jiří Magál. Při výběhu z lesa kilometr pod vrcholem Ještědu se v mlze odpoutal i Bauerovi a doběhl si pro vítězství. K vlastnímu traťovému rekordu z roku 2008 mu scházelo 22 vteřin.

„Běželo se v pohodě, přijatelné tempo. Celou trať jsme se drželi s Lukášem spolu, pak jsem mu trochu cuknul a ohlídal si to," popisoval Magál. Před týdnem měl šestý nejlepší čas v prestižním závodě extrémních štafet Dolomitenmann v rakouském Lienzu.

„Energeticky jsem na tom ještě dost blbě. Na lyžích jsem se nafukoval gely a taky se mi nejelo se mi špatně. Když jsem celé léto bez zranění, dá se něco natrénovat," dodal spokojeně.

Druhý skončil Bauer. "Po sobotě jsem byl naštvanej a unavenej, ale ještě jsem si šel projít běžeckou trať a říkal si: To snad nevyběhnu... Ale druhý den jsem se držel Jirky docela dlouho. Natrápil jsem se, to jo, ale kousal jsem to až k výběhu na asfalt. Tam mi utekl asi o patnáct vteřin, to je pořád super. Pocitově to bylo opět dobrý," komentoval.

Jakš: Do zimy to všechno srovnám

Třetí zůstal loňský vítěz Jakš. „Můj letní výpadek kvůli nemoci se projevuje trošku ještě právě v běhání. Cítil jsem to i teď na soustředění v Livignu. Malinko na oba pořád ztrácím, mám naběháno míň. Ale v klasice i bruslení na kolečkových lyžích jsem spokojenej, mám najeto dost. Do zimy to všechno srovnám," doplnil ještě Martin Jakš.

Mezi ženami dominovala v obou závodech Eva Vrabcová-Nývltová. „Jsem spokojená, že jsem potvrdila pozici domácí jedničky. Přišly sice chvíle, kdy to nebylo ideální, hlavně do kopce na kolečkových lyžích. Taky v prudších běžeckých výbězích jsem měla ještě rezervy. Fyzicky se ale cítím velmi dobře, v zimě by to mělo vyjít," řekla.

Jak by nebyla nadšená, když o půl minuty překonala ženský rekordní čas. Po prvním kilometru už byla na špici sama, ale jen dvacet vteřin za ní Petra Nováková. „Ani jsem o ní nevěděla. Ale minulý víkend jsem se rozběhla na lize družstev v Novém Městě, kde jsem dala trojku za 9:32, a patnáctistovku 4:32," připomenula Vrabcová úspěšné atletické angažmá v barvách AK Olymp Brno.

MČR na kolečkových lyžích Jablonec nad Nisou:
Muži 15 km volný:
1. Jakš 34:01,8
2. Razým (oba Dukla Liberec) -23
3. Augustiňák (Nové Město) -36,2
4. Kožíšek -44
5. Horyna (oba Dukla Liberec) -49,5
6. Šrail (Nové Město) -1:06,7
...9. Bauer (Dukla Liberec) -1:16,8
...17. nejlepší junior Antoš (Jablonec) 37:11,2.
Ženy 10 km:
1. Vrabcová-Nývltová (Olfin car - Vella Trutnov) 27:03,1
2. Nováková (Slovan Karlovy Vary) -37,7
3. Grohová (Dukla Liberec) -1:10,4.
MČR lyžařů v běhu do vrchu Pilínkov – Ještěd 6,5 km:
Muži: 1. Magál 27:54,4
2. Bauer -15,4
3. Jakš -1:08
4. Horyna -1:35,5
5. Gräf (vš. Dukla Liberec) -2:09,4
6. Augustiňák (Nové Město) -2:18,9
7. nejlepší junior Knop (Jablonec) -2:23,7.
Ženy:
1. Vrabcová-Nývltová (Olfin car – Vella Trutnov) 33:37,4
2. Nováková (Slovan Karlovy Vary) -22,5
3. Klaclová (Nové Město) -2:52,4
.. 5. Kocumová -4:09.

Reklama

Související témata: