Hlavní obsah

Králem bílé stopy se stal skokan Matura

Praha

Jan Matura se stal Králem bílé stopy 2013. Skokan na lyžích dokázal ve čtyřicetileté historii ankety odborníků o nejlepšího lyžaře (a dnes i snowboardistu) uplynulé sezóny naposledy v roce 1993, kdy Jaroslava Sakalu dovedl k triumfu reprezentační kouč Luděk Matura... Výsledky byly vyhlášeny v přímém televizním přenosu na slavnostním večeru u příležitosti 110 let Svazu lyžařů ČR v pražském klubu Sasazu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Skokan na lyžích Jan Matura byl vyhlášen Králem bílé stopy minulé sezóny.

Článek
Fotogalerie

„Je to velké ocenění, ta anketa má letitou tradici, zařadil jsem se tak po bok skvělých lyžařů. Velmi si toho vážím a je to zavazující i do nadcházející sezóny. Podobné výsledky se ode mě budou čekat i teď," řekl 33letý vítěz ankety.

Matura vyhrál dva závody Světového poháru v Japonsku a skončil desátý v celkovém pořadí. K tomu si doskočil pro páté místo na velkém můstku na světovém šampionátu ve Val di Fiemme.

„Ta zima měla pro mě tři vrcholy, každý přinesl zvláštní moment. Nejvíc si cením dvou vítězství ve Světovém poháru hned za sebou během dvou dnů. Pak přišel letecký Světový pohár v Harrachově s neskutečnou atmosférou a já se dokázal dostat na stupně vítězů. A na mistrovství světa jsem porazil Schlierenzauera nebo Ammanna, i když z toho ta vysněná medaile nebyla," prohlásil.

Triumf Sakaly pamatuje jako kluk

A koho by ocenil on sám? „Je to těžké porovnávat disciplíny a závody. Mladé snowboardistky jdou nahoru, běžci asi byli zklamaní. Každý výkon má svoje. Píšeme si často s kluky sdruženáři, to si gratulujeme hned po závodě," připomíná svoji původní specializaci – severskou kombinaci.

Matura se postavil vedle předcházejících vítězů se skočkami – úplně prvním byl v roce 1973 Rudolf Höhnl, po něm následovali Karel Kodejška, Jaroslav Balcar, třikrát Pavel Ploc, dvakrát Jiří Parma, František Jež a Jaroslav Sakala. Jeho reprezentační kolega Jakub Janda se musel ve své nejlepší sezóně 2006 sklonit před dominantní Kateřinou Neumannovou.

„Tehdy mi bylo třináct a pamatuju si, jak jsem vnímal Jardu s korunou na hlavě," vzpomíná Jan Matura na rok 1993 a éru souboje svéhlavých osobností - svého otce s vlasatou skokanskou kometou, která přinesla na mistrovství světa ve Falunu pro Sakalu tři medaile, individuální stříbro a bronz, k tomu stříbro pro družstvo. Tehdy se vyhlašoval nejlepší muž i žena – Sakala vyhrál společně s Neumannovou.

Král bílé stopy 2013
1. Jan Matura (skoky)335 bodů
2. Eva Samková (snowboarding)229
3. Šárka Strachová (alpské)223
4. Šárka Pančochová (snowboarding)172
5. Tomáš Kraus (skikros)169
5. Lukáš Bauer (běh)169
7. Nikola Sudová (boule)156
8. Miroslav Dvořák (severská kombinace)119
9. Ester Ledecká (snowboarding a alpské)110
10. Ondřej Bank (alpské)97

Reklama

Související témata: