Hlavní obsah

Snowboardové eso Samková: Čadím to i na koni, ale ruku jsem si zlomila jen při pádu na hnoji

Praha

Šest týdnů strávených na Novém Zélandu má pomoci snowboardistce Evě Samkové ke zhmotnění jejího snu o olympijské medaili v Soči. Během přípravy u protinožců si trojnásobná juniorská mistryně světa našla čas i na svoji zálibu, jízdu na koni.

Foto: Václav Mudra/olympic.cz

Snowboardistka Eva Samková už vyhlíží zimní olympiádu v Soči.

Článek
Fotogalerie

Tak dlouhé soustředění jste dosud nezažila, splnilo vaše představy?

Nový Zéland byl skvělý, moc jsem si to užila. Sice tam nebyla postavená trať, ale to na začátek přípravy tolik nevadilo, byly tam velký skoky a boule.

Před odjezdem jste přitom doufala, že si spolu s ostatními týmy snowboardkrosovou trať postavíte.

Problém byl v tom, že ostatní výpravy přijely až v září, kdy už jsme byli pryč. Ale když jsem pak viděla tu trať na videu, nebyla stejně nic moc. Naučili jsme se dost věcí na malých skocích, co teď můžeme bezpečněji dělat na větších.

Co všechno jste z Nového Zélandu viděla?

Bydleli jsme ve Wanace a jezdili do lyžařského resortu Cardrona. Jeli jsme i lodí u fjordu Milford Sound, na koních jsme jezdili pod horama a byli jsme se vykoupat ve studené vodě na západním pobřeží. Příroda je tam vážně nádherná.

Zvlášť vyjížďku na koních jste si jako jejich milovnice musela užít.

Našli jsme si takovou farmu. Odpoledne jsme mívali suché tréninky, tak to častěji nešlo, ale jeden volný den jsme si našli.

Radila jste jako zkušená jezdkyně svým snowboardovým parťákům?

Michal Novotný i oba trenéři Mára Jelínek a Jakub Flejšar umí jezdit. Jen se sedělo ve westernových sedlech, tak to pro ně bylo trochu jiné a nějaké rady jsem jim dávala. Byla to sranda, Majkl na tom jezdil spíš jako na motorce. Ale počasí vyšlo krásně, bavilo nás to.

Jak často se dostanete na koně?

Jezdím od páté třídy, jako malá jsem byla na koních celé léto. Teď už je to špatné. U nás na Strážném se ukážu tak čtyřikrát pětkrát za prázdniny. Teď chci jezdit i do Záryb tady kousek od Prahy, takže tak desetkrát do roka si na koně sednu.

Pomáhá vám ježdění na koni i při snowboardingu?

Ten koňský pohyb je určitě dobrý na páteř i břicho, je to uvolňující. Ale hlavně mě to baví, já už na koních jezdila, než jsem začala se snowboardingem. Ráda se i o koně starám.

Jakou jízdu vyznáváte? Spíše klidnější, nebo rychlejší?

Spíš to většinou čadím, jezdit pomalu mě moc nebaví. Krosíme to lesem, i nějaké vesnické závody jsme si občas zajeli. Spíš tak blbneme.

Potkal vás i nějaký nepříjemný pád z koně?

Přímo z koně jsem blbě nespadla, ale když jsem jednou spadla z hnoje, zlomila jsem si ruku. (úsměv)

Reklama

Související témata: