Hlavní obsah

Snowboardistka Ledecká je druhá v konečném pořadí SP

Sudelfeld

Snowboardistka Ester Ledecká obsadila druhé místo v konečném pořadí Světového poháru v paralelních závodech. V závěrečném paralelním obřím slalomu v německém Sudelfeldu dnes skončila pátá, v hodnocení této disciplíny jí patří celková třetí pozice. Křišťálové glóby získala Švýcarka Patrizia Kummerová, která ovládla i dnešní generálku před olympijskými hrami v Soči.

Foto: Filip Horvat, ČTK/AP

Snowboardistka Ester Ledecká během paralelního obřího slalomu.

Článek

"Byla to má druhá sezóna, a tak jsem určitě nadmíru spokojená. Opravdu jsem nemohla čekat, že v konečném pořadí budu tak vysoko," uvedla Ledecká, která jeden závod vyhrála, byla druhá i třetí. "Je ale škoda, že seriál už končí, na tom jsme se tu shodli snad všichni. Máme ale příslib, že na příští rok bude v programu mnohem více závodů," řekla snowboardistka na webu sport-invest.cz.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Osmnáctiletá Ledecká skončila v Sudelfeldu druhá v kvalifikaci a měla dobrou pozici do vyřazovacích jízd. V osmifinále vyhrála nad Němkou Anke Karstensovou a ve čtvrtfinále dobře rozjela souboj s Japonkou Tomokou Takeučiovou.

První jízdu vyhrála o 22 setin a s tímto náskokem startovala do odvety. Soupeřka na trati téměř upadla, přesto Ledecká projela cílem druhá se ztrátou dvanácti setin a vypadla. "Byla tam jedna pomalejší pasáž, v které jsem zpomalila více, než bylo třeba. Trenér mi říkal, že jsem jela technicky dobře, ale to se někdy stává, že tomu druhého vyjde výborně závěr," řekla Ledecká.

Tím česká olympijská naděje přišla o naději na malý křišťálový glóbus. Před posledním třetím obřím slalom v ročníku ztrácela 200 bodů právě na Takeučiovou, která vedení v disciplíně nakonec neuhájila.

Roli favoritky zvládla Kummerová

Roli hlavní favoritky potvrdila Kummerová, která za vítězství obdržela dalších 1000 bodů. V sezoně vyhrála už čtvrtý závod a Světový pohár v paralelních disciplínách ovládla potřetí za sebou.

Závod v Sudelfeldu pro Kummerovou přitom málem skončil zklamáním, neboť v kvalifikaci obsadila poslední postupové 16. místo. Vyřazovací částí už prošla šestadvacetiletá Švýcarka suverénně, ve finále porazila i přemožitelku Ledecké Takeučiovou o více než dvě vteřiny.

Nyní si dá Ledecká dva dny volno a před odletem na olympiádu do Soči ještě absolvuje sjezdařské závody. "Po oddychu vyrazíme trénovat snowboard i lyže do Ramsau, následně odjedu čtyři lyžařské závody v Rakousku a ve Slovinsku a poletím do Soči, kam se už teď moc těším," řekla Ledecká.

Olympijskými hrami Ledecké sezóna ještě neskončí. "Myslím, že i po Soči ještě letos pár závodů stačíme, především Evropský pohár," plánovala.

Závod mužů vyhrál Francouz Sylvain Dufour, křišťálový glóbus za celkové vítězství získal Rakušan Lukas Mathies.

Seriál měl původně vyvrcholit v březnu ve španělské La Molině, ale z ekonomických důvodů byly tamní závody zrušeny.

Závod SP ve snowboardingu v Sudelfeldu (Německo) - paralelní obří slalom:
Muži:
1. Dufour (Fr.)
2. Mathies (Rak.)
3. Reiter (USA)
...39. Šindelář (ČR) nepostoupil z kvalifikace.
Konečné pořadí SP v paralelním obřím slalomu (po 3 závodech):
1. Mathies 2400
2. Dufour 1760
3. Košir (Slovin.) 1600
...53. Šindelář 35,2
58. Jelínek (ČR) 29,8.
Konečné pořadí SP (po 6 závodech):
1. Mathies 3740
2. Dufour 3500
3. Košir 2850
...59. Šindelář 65,3
69. Jelínek 29,8.
Ženy:
1. Kummerová (Švýc.)
2. Takeučiová (Jap.)
3. Dujmovitsová (Rak.)
...5. Ledecká (ČR).
Konečné pořadí SP v paralelním obřím slalomu (po 3 závodech):
1. Kummerová 2400
2. Takeučiová 2400
3. Ledecká 1850.
Konečné pořadí SP (po 6 závodech):
1. Kummerová 4800
2. Ledecká 3700
3. Dujmovitsová 2730.

Reklama

Související témata: