Hlavní obsah

Konání mistrovství světa v letech v Harrachově teplé počasí neohrozí

Praha

Teplé počasí neohrožuje mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově, které se bude konat příští týden od 13. do 16. března. Pořadatelé jen museli sáhnout k výrobě sněhu jinou technologií, a to na bázi škrábaného ledu. Uskutečnit by se měly i všechny naplánované tréninky, jediný tradičním strašákem harrachovských závodů zůstává vítr.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Polský skokan Kamil Stoch nebude v Harrachově chybět.

Článek

"Mistrovství světa bude, sníh problém není, to nás neděsí," ujistil v rozhovoru s ČTK šéf organizačního výboru Rostislav Jozífek. Problémem prý nejsou ani teploty vysoko na nulou a slunečné počasí, které má vydržet v Čechách do konce tohoto týdne. "S tím se umíme vypořádat. Jediným problémem může být vítr, ale několik posledních víkendů bylo krásně slunečných a absolutně bez větru, tak snad to vydrží," věřil Jozífek.

Zatímco okolí mamutího můstku je zelené, na bubnu leží umělý sníh. Ten ale postupně odtává a organizátoři ho neupravují. Před třemi lety při Světovém poháru řešili jeho nedostatek pomocí dusíku, který je ale drahý, tudíž oslovili německou specializovanou firmou, která dnes do Harrachova přiveze úplně jinou technologii.

Jedná se o výrobu ledu, který se škrábe na jemné kousky a spojí se s už vyrobeným umělým sněhem. "Za teplého počasí se to krásně spojí," uvedl Jozífek. Produkce drti bude činit asi čtyřicet kubíků denně, pořadatelé ji budou vyrábět celou dobu až do zahájení šampionátu. Na můstek by směs měli poprvé položit o nadcházejícím víkendu. Náklady by se měly pohybovat kolem miliónu korun.

Dorazí kompletní světová špička

V teplém počasí vidí funkcionář jinou výhodu. "Konečně by tam kolem můstků nemusela být sibérie, ale za sluníčka by si to lidé mohli užívat," řekl Jozífek.

Na šampionát přijede kompletní světová špička v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Kamilem Stochem, chybět by neměli Rakušan Gregor Schlierenzauer či Nor Anders Bardal.

Podle Jozífka je velký zájem o lístky. Na sobotu je prodáno asi sedm tisíc vstupenek, kapacita arény je 15 000 lidí. Organizátoři očekávají především nápor polských příznivců.

Ve čtvrtek 13. března bude na programu kvalifikace, pátek a sobota bude patřit závodům jednotlivců, neděle potom soutěži družstev.

Reklama

Související témata: