Hlavní obsah

Snowboarďáci si posvítí na rozhodčí. Chceme jen ty nejlepší, vysvětluje Černík

Praha

Ukradli medaili! Vzrušená debata v průběhu olympijských her v Soči, zda chybné rozhodnutí rozhodčích připravilo českou snowboardistku Šárku Pančochovou o cenný kov ve slopestylu, by v příští sezóně již nemusela vůbec vzniknout. Z inciativy samotných snowboardistů by totiž arbitři měli být vybíráni na základě rankingu, aby byl zajištěn co nejprůhlednější průběh soutěží.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Snowboardistka Šárka Pančochová a její trenér Martin Černík při tréninku v Krasné Poljaně.

Článek

Právě případ Pančochové vzbudil během her v Soči velké emoce. Česká závodnice zajela parádně první finálovou jízdu, dostala za ní ale méně bodů, než arbitři udělovali ve druhé jízdě. Pančochová ve druhé jízdě riskovala, po drsném pádu ale své bodové konto nevylepšila a skončila pátá. Podle názoru řady expertů ale měla být bronzová.

„To je prostě freestyle," hodnotí s odstupem trenér Pančochové Martin Černík. „Když pochybné rozhodnutí rozhodčích zaznamenají trenéři, budiž. Když si ale špatného hodnocení všimnou i diváci, kteří do pravidel až tolik nevidí, tak to je průs..," má jasno kouč, který v minulosti sám závodil mezi světovou elitou.

Od příští sezóny by ale závodníkům mohlo začít svítat na lepší časy. Zástupci snowboardistů o možnostech zlepšení hodnocení freestylových soutěží jednali s Mezinárodní lyžařskou federací FIS v průběhu finálového podniku v rakouském Kreischbergu. „Měl by se začít dělat rating rozhodčích, kteří pak podle toho budou nasazováni. To je asi jediná možnost, jak danou situaci zlepšit," přiblížil Černík.

Babysitting není třeba

Velkým a malým křišťálovým glóbem orámovanou sezónu Černík ale hodnotí i přes zklamání z olympiády jako úspěšnou. „Musím Šárku pochválit. V létě se dokázala srovnat se zlomenou klíční kostí, do sezóny vstoupila namotivovaná. Má perfektní přístup a já nemusím provádět žádný babysitting," chválil svou svěřenkyni.

Vedle cílevědomosti si Černík na Pančochové cení také odvahy. „Třeba skoky v Soči byly šílené. Bavili jsem se o tom třeba s Australankou Torah Brightovou, která jela tři disciplíny, a potvrdila, že absolutně největší psycho byl slopestyle," dodal.

Reklama

Související témata: