Hlavní obsah

Novým šéfem českého biatlonu je Jiří Hamza

Nové Město na Moravě

Jiří Hamza se stal novým předsedou Českého svazu biatlonu. Do funkce jej v sobotu zvolilo 80 z 86 delegátů valné hromady, která se uskutečnila v Novém Městě na Moravě. Někdejší šéf organizačního výboru mistrovství světa 2013 a dosavadní manažer svazu se stal nástupcem Václava Fiřtíka, který stál v čele českého biatlonu od roku 1993, ale letos v březnu náhle zemřel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čeští biatlonisté prožili skvostnou sezónu korunovanou pěti olympijskými medailemi v Soči.

Článek

"Určitě navážeme na práci Václava Fiřtíka, úspěchy našich sportovců i rozvoj základny v posledních letech," uvedl Hamza na svazovém webu.

"V prvé řadě chceme nyní stabilizovat reprezentační realizační tým, který, věřím, se udrží ve světové špičce. Budeme chtít nadále bojovat o medaile na světových šampionátech, přestože to nebude vůbec jednoduché. Musíme také podpořit děti a jejich zájem o biatlon, a to jak po stránce materiálové, tak i trenérské," řekl Hamza.

Biatlonisté mají za sebou skvělé období, které korunovali na únorových olympijských hrách v Soči ziskem pěti medailí.

Valná hromada zvolila i šestičlenný výkonný výbor, ve kterém vedle nového prezidenta budou zasedat Vlastimil Jakeš, Martin Novotný, Vlastimil Vávra, Libor Vlček a Vojtěch Zicháček.

Český svaz bude usilovat o to, aby si udržel silnou pozici v rámci Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Zesnulý Fiřtík byl viceprezidentem IBU pro rozvoj. Volební kongres mezinárodní unie se uskuteční na sklonku léta v Kyjevě. "Někdo z našeho týmu bude určitě kandidovat i do vedení Mezinárodní biatlonové unie. Kdo a pro jakou oblast to bude, ještě důkladně zvážíme," dodal Hamza.

Valná hromada též schválila dlouhodobý plán rozvoje, jehož součástí je i kandidatura na mistrovství světa, které by se do Česka mohlo vrátit někdy v letech 2019 až 2021.

Reklama