Hlavní obsah

Bauer čeká na múzu. Laufy opouštět nechce, o Tour de Ski přemýšlí

Praha

Byla končící zima se stříbrným vrcholem při padesátce na mistrovství světa ve Falunu poslední v kariéře Lukáše Bauera? Sedmatřicetiletý běžec na lyžích si ještě nechává otevřené různé varianty, ale je velmi pravděpodobné, že se ve stopě objeví i v příští sezóně. Jen ještě není jasné, při jakých závodech.

Lukáš BauerVideo: Sport.cz

 
Článek

Teprve o víkendu absolvoval poslední závod, švédský Aarefjällsloppet, závěrečný díl seriálu Ski Classics. Právě k laufům teď Bauerovo lyžařské srdce tíhne nejvíce, má za sebou první sezónu v roli závodícího ředitele týmu Pioneer Investments. „A určitě chci s týmem pokračovat a zase o stupínek jeho fungování vylepšit,“ nastínil své manažerské plány.

Tour de Ski lákadlem

Jaké jsou ty závodnické? „Minimálně rok chci v laufech pokračovat,“ přiznává. V příštích týdnech se chce rozhodnout, jestli bude pokračovat i ve Světovém poháru. „Snad přijde múza a řekne mi: touhle cestou se vydej,“ usmívá se.

Mezi řádky Bauerových odpovědí se ale dá vyčíst touha alespoň občas poměřit síly s elitou i při Světovém poháru. Dokonce už v hlavě spřádá plány, na co by se v příští sezóně bez vrcholu v podobě mistrovství světa či olympiády mohl zaměřit.

„Pokud bych se tou cestou vydal, jasným vrcholem je Tour de Ski. Dvakrát jsem ji vyhrál, hlodá tam červíček, jestli bych se ještě dokázal probojovat na stupně,“ přiznává Bauer.

Rozlučka asi teprve přijde

Jaké jsou další varianty, které se lyžařovi z Božího Daru honí hlavou? Mohl by absolvovat „klasickou“ sezónu se všemi distančními závody SP. „Ale to nepředpokládám,“ hlásí.

Může se také stát, že padesátikilometrový maratón na fanoušky obsypaném Holmenkollenu před dvěma týdny byl jeho rozlučkou se Světovými poháry. Byť nevyvedenou. „Možná to vypadalo, že jsem si to tam chtěl užít jako rozlučku, ale já tam spíš těžce nezvládal,“ pousmál se nad 45. místem.

A Bauer by si přál lepší lyžařské sbohem. „Vnímám hlasy, že ta medaile z Falunu by byla perfektní tečkou a zvažuju možnost, že krásný závod na Holmenkollenu byl poslední. Ale osobně to spíš nepřepokládám,“ připouští Bauer, jenž má nyní v plánu po bakalářském titulu v ekonomickém směru vystudovat na inženýra.

Reklama

Související témata: