Hlavní obsah

Raškův pohár se vrátil do Rakouska

Frenštát pod Radhoštěm

Podruhé ve čtyřleté historii Memoriálu Jiřího Rašky, se pohár pro vítěze závodu ve skoku na lyžích stěhuje za hranice Česka. Ze Slovinska, kam jej odvezli loňský vítěz Jure Šinkovec, odcestovala cenná trofej zásluhou vítězství Clemense Aignera do Rakouska.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Nejlepším českým skokanem byl ve Frenštátě Tomáš Vančura z Dukly Liberec.

Článek

O putovní pohár, který legendární Raška získal v roce 1969 za vítězství v závodě Turné čtyř můstků právě v rakouském Bischofshofenu, usilovalo v sobotu ve Frenštátě pod Radhoštěm 45 skokanů. Rakušan si premiérové prvenství v Kontinentálním poháru (CoC) připsal za skoky dlouhé 101,5 metrů a 98,5 metrů.

„Byl to pěkný závod, i když trochu bláznivý. Nejdřív jsem myslel, že jsem druhý, ale byl jsem první. Bylo to milé překvapení. Myslel jsem, že tady závodit nebudu, ale jsem rád, že jsem tu. Měli jsme tréninkový kemp v Lillehammeru a téměř všichni z týmu zvolili regeneraci, ale já jsem chtěl jet do Frenštátu," popsal 22letý skokan na lyžích, který porazil druhého Poláka Klemense Murańku o pouhé čtyři desetiny bodu.

Polákovi naměřili vzdálenosti 100,5 a 100 metrů. „Po prvním kole jsem byl sedmý a do druhého kola jsem šel spokojený a bez nervů a povedl se mi pěkný skok. Myslel jsem, že vyhraji, ale nevyšlo to. Měl jsem za úkol udělat kvótu do letní Grand Prix. Potřeboval jsem být do třetího místa, abychom dostali dalšího závodníka do Letní Grand Prix, a to jsem splnil," prozradil polský reprezentant.

Své první umístění na bedně v závodech CoC vybojovala ve Frenštátě 18letá česká skokanská naděje Tomáš Vančura. „Je to teprve můj druhý Kontinentální pohár, jsem mile překvapený. V prvním kole jsem měl velké štěstí na vítr a ve druhém jsem si to pojistil dobře technicky provedeným skokem," svěřoval se Vančura. Čtvrtý a páté místo obsadili Slovinci Ernest Prišlič a po první kole vedoucí Anže Lanišek.

Naopak trochu zklamaný byl zkušený Antonín Hájek, který byl po prvním kole zásluhou druhého nejlepšího skoku kola 104 metrů třetí. Druhý skok mu nevyšel a propadl se na 13. příčku. „Uspěchal jsem odraz, vůbec jsem nevystoupal a pak ty metr chybějí. Je to škoda, ale Světový pohár v Rusku bude příští týden důležitější," komentoval Hájek.

Z dalších českých reprezentantů bodovali 11. Čestmír Kožíšek a 29. Viktor Polášek. Domácí želízko Filip Sakala dopadl v prvním kole do vzdálenosti 85,5 metru a do 2. kola nepostoupil.

Reklama

Související témata: