Hlavní obsah

Lyžařský šampión Raich ukončil ve 37 letech kariéru

Vídeň
Aktualizováno

Rok po své manželce Marlies Schildové ukončil kariéru rakouský lyžař Benjamin Raich, bývalý olympijský vítěz a mistr světa. Sedmatřicetiletý specialista na technické disciplíny se loučí po osmnácti sezónách ve Světovém poháru a 36 výhrách, díky nimž byl nejúspěšnějším mužem mezi aktivním sjezdaři.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský lyžař Benjamin Raich

Článek

"Už nemám motivaci jít na limit, což je při sjezdovém lyžování potřeba," uvedl na dnešní tiskové konferenci Raich. S dlouholetou životní partnerkou a bývalou elitní slalomářkou Marlies Schildovou se oženil letos v dubnu a očekávají prvního potomka.

Raich má ve sbírce z velkých akcí čtrnáct medailí, z toho pět zlatých. Na olympijských hrách v Turíně 2006 ovládl slalom a obří slalom, na světových šampionátech v Bormiu 2005 a Aare 2007 vyhrál slalom, kombinaci a týmovou soutěž.

Ve Světovém poháru si lyžař z Tyrolska připsal výhry ve všech disciplínách kromě sjezdu. Šestatřicet vítězství ho řadilo na první místo mezi aktivními lyžaři a na šesté v historii.

V dobách největší slávy v letech 2005-2010 Raich pravidelně útočil na velký křišťálový glóbus pro vítěze Světového poháru, který nakonec získal pouze v roce 2006. Ve zbylých letech v tomto období byl pětkrát druhý. Kromě toho získal osm malých glóbů za prvenství v disciplínách.

Rakouské lyžování v Raichovi ztrácí před novou sezonou další velkou osobnost. Po skončení minulého ročníku už oznámily odchod dřívější reprezentační opory Nicole Hospová, Kathrin Zettelová, Andrea Fischbacherová a Mario Matt.

Reklama