Hlavní obsah

Hlavní je přežít, přiznává Bank, která myšlenka zatím při závodech dominuje

Radek Malina (Val Gardena)Sport.czPrávo

Druhý závod během dvou dnů nedokončil český lyžař Ondřej Bank. Pětatřicetiletý reprezentant po výpadku v pátečním superobřím slalomu ve Val Gardeně opouštěl v Jižním Tyrolsku předčasně i scénu sobotního sjezdu. „Jsem naštvaný a zklamaný, ale zpět už nic vzít nemohu," pronesl rodák ze Zábřehu v cílovém prostoru, když za jeho zády juchal vítězný Nor Svindal.

Foto: Radek Malina, Právo

Ondřej Bank po nedokončeném sjezdu ve Val Gardeně s bratrem a trenérem Tomášem.

Článek
Fotogalerie

Bank vyrážel na svah s číslem sedm. Měl nejrychlejší start. Jenže po minutě na trati se nevešel mezi branky. „Pista byla v daném úseku rychlejší, než v tréninku. V osudném místě byl malý hupík, který musel člověk tak akorát sešlápnout a poslat doleva, ale současně se nedostat moc doprava. Jede se přibližně sto dvacet, sto třicet kilometrů v hodině, takže i minimum přidané síly dělá rozdíl dva metry do strany, což se stalo mně. Maličko jsem to přehnal a bylo po nadějích," vysvětloval Bank.

Úvod mu přitom vyšel nad očekávání. „S vrchní pasáží jsem byl spokojený, všechno jsem udělal podle plánu. Chtěl jsem být celkově do třicítky, za což bych byl šťastný. S dobrými lyžemi jsem mohl myslet na dvacítku. V tréninku jsem daný úsek jel rovně a bylo to relativně dobré. Chtěl jsem si to místo jenom trošičku nadjet a byl jsem v háji," lamentoval Bank.

Už z cílového prostoru sledoval karambol Rakušana Matthiase Mayera, jenž v naprosto shodném místě jako český reprezentant ztratil kontrolu nad lyžemi a po drsném pádu jej záchranáři transportovali vrtulníkem přímo ze sjezdovky do nemocnice s podezřením na zlomenou ruku a zlomená žebra.

Bankovi se okamžitě vybavil jeho drsný pád při mistrovství světa v Beaver Creeku, po němž skončil v nemocnici a nyní se na svazích v důsledku únorových zranění trápí. „Rozhodně mi to běželo hlavou," přiznával Bank. „Pořád u mě převládá myšlenka, že hlavní je přežít. Matthias je můj kamarád a jeden z nejpříjemnějších kluků ve startovním poli. Udělal stejnou chybu jako já, jen dopadla jinak. Snažil se situaci zachránit a dopadl špatně. Jakmile se já dostanu do problémů, nesnažím se o nějaké záchranné akce. Nemám na to aktuálně tělesný stav," vysvětloval Bank.

Po závodech v kanadském Lake Louise, americkém Beaver Creeku a Val Gardeně v Jižním Tyrolsku tak stále zůstává ve světovém poháru bez bodu. „Ještě nemám přirozenou šikovnost na lyžích. K tomu se musím prozávodit. V sobotu už jsem se cítil docela dobře, věřil jsem si. Vše si s týmem vyhodnotím, rozebereme to a pojedu dál. Rozhodně nemám v plánu nějak odpočívat. Naopak potřebuji hlavu dostat do závodního módu," vykládal Bank, jehož další start čeká 29. prosince při sjezdu v Santa Caterině.

Reklama

Související témata: