Hlavní obsah

Bauer dojel v Novém Městě druhý, vyhrál Vittoz

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Lyžař Lukáš Bauer doběhl na druhém místě v dnešním závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Lepší byl na trati 15 kilometrů volnou technikou jen Francouz Vincent Vittoz, který zvítězil s náskokem 8,5 sekundy a obhájil prvenství z předchozího ročníku Zlaté lyže. Sobotní závod se vydařil i Milanu Šperlovi, který devátým místem dosáhl svého nejlepšího výsledku v SP. Bodoval i šestnáctý Jiří Magál.

Článek

Bauer zajel nejlepší závod sezóny a poosmé stanul ve Světovém poháru na stupních vítězů. Přitom před startem bral antibiotika. "Obrovská spokojenost. Byl to pro mě start s otazníkem a jsem velmi příjemně překvapen," řekl Bauer v cíli. Už od začátku prý tušil, že by pro něj dnešní závod mohl dopadnout dobře. "Ujistilo mě v tom hlášení na prvním mezičase, kde jsem o tři sekundy vedl," dodal Bauer na tiskové konferenci.

Jen těsně nenapodobil Kateřinu Neumannovou, která vyhrála volnou desítku žen. "Je to super, ale škoda, že nejsou dva Češi na nejvyšším stupni v jeden den," litoval Bauer. To se málem povedlo loni ve švédském středisku Umea, kde Neumannová vyhrála a Bauer jel na vítězství, ale před cílem si spletl trať a byl diskvalifikován. "Zase jsem to zvoral," vtipkoval Bauer.

Vittozovi se v Novém Městě daří

Francouzský reprezentant Vittoz potvrdil, že mu tratě v Novém Městě sedí a oslavil první vítězství v sezoně. "Sem se budu pokaždé vracet moc rád. Cítím se tady výborně," liboval si Vittoz, který byl po lednovém prvenství v Novém Městě pozitivně testován na nepovelenou látku furosemid. Vzorek B však podezření z dopingu nepotvrdilo.

Trenér Miroslav Petrásek mohl mít před olympijskou nominací radost z výsledků svých svěřenců. "Celý tým předvedl skvělý výkon. Lukáš byl fantastický a neméně dobře zajel Šperl," řekl kouč.

Bauer rozjel podle svých slov závod přiměřeně. Nechtěl riskovat, ale od prvních mezičasů figuroval na prvních místech. Od poloviny trati bylo jasné, že bojuje o výhru s Vittozem. Na mezičase po 11,4 kilometru činili rozdíl mezi nimi jen čtyři sekundy, ale nakonec Francouz svůj náskok zdvojnásobil.

Bauer spolupracoval s Rakušanem Hoffmannem

"Nejvíc jsem se trápil v posledním kole," řekl Bauer, který spolupracoval s bronzovým medailistou Rakušanem Christianem Hoffmannem. "Snažil jsme se za ním šetřit síly a to možná bylo důsledkem toho, proč jsem skončil druhý," uvedl Bauer, jenž na Vysočině dokázal vyhrát v roce 2003. "Možná je škoda, že jsem nezkusil zaútočit trochu dřív," dodal Bauer, který si po loňském 40. místě v Novém Městě náležitě spravil chuť.

Štěstím zářil i devátý Milan Šperl, který poprvé v kariéře ve Světovém poháru pronikl do první desítky. "Byl to asi můj životní závod. Měl jsem rychlý úvod, ale pak jsem trošku začal ztrácet. I tak je deváté místo vynikající," liboval si Bauerův soused z Božího Daru, který na sebe poprvé výrazně upozornil šestým místem na 50 km klasickou technikou na únorovém MS v Oberstdorfu.

Světový pohár dál vede Němec Tobias Angerer, přestože dnes obsadil až 35. místo a poprvé v sezoně nebodoval.

Muži tak navázali na úspěch Kateřiny Neumannové, která dopolední závod žen na 10 km vyhrála (Více ZDE:)

Muži - 15 km volnou technikou:
1. Vittoz (Fr.) 38:03,0 min., 2. Bauer (ČR) -8,5, 3. Hoffmann -36,4, 4. Botvinov (oba Rak) -43,6, 5. Jonnier (Fr.) -47,5, 6. Piller Cottrer (It.) -51,3, 7. Gaustad (Nor.) -56,4, 8. Valbusa (It.) -1:04,0, 9. Šperl (ČR) -1:04,5, 10. Di Centa (It.) -1:09,5, ...16. Magál -1:20,6, 39. Kožíšek -2:39,7, 40. Razým -2:40,9, 46. Jakš -3:01,6, 47. Ročárek -3:01,7, 48. Horyna -3:05,6, 52. Kuplík -3:15,6, 59. Krška -4:08,0, 60. Valoušek -4:18,3, 61. Vrabec - 4:27,8, 65. Brýdl -5:12,5, ...Šlechta (všichni ČR) nedokončil.

Reklama

Související témata: