Hlavní obsah

Lyžaři začali skvěle, ještě lépe než před rokem

PRAHA

Vítězné tažení českých lyžařů se s přelomem roků nezastavilo, i do silvestrovských a novoročních ohňostrojů se mísily záblesky velkých triumfů a umístění na stupních. Zažívají ještě zářivější sezónu, než byla ta minulá, ústící v rekordní medailové zisky na šampionátech. České lyžování prosvištělo mezi velmoci.

Článek

Je další vzestup předzvěstí ještě výraznějších úspěchů, nebo spíše krutě nasazenou laťkou pro únorovou turínskou olympiádu? Přijde velkolepá medailová žeň?

"Do her je daleko, myslím jen na nejbližší závody," odmítá úvahy o turínské olympiádě skokan Jakub Janda, s běžkyní Kateřinou Neumannovou hlavní česká naděje. Oba během uplynulého víkendu přidali další vítězství. Neumannová druhé v sezóně, v níž si v Novém Městě na Moravě během silvestrovského dopoledne zazávodila po více než měsíci, Janda už pátý triumf, když se na Nový rok po 16 letech stal prvním českým skokanem, který vyhrál některý ze závodů Turné čtyř můstků.

Dosud vydělal víc než minulou zimu

Na prémiích za umístění v závodech Světového poháru v průběhu této sezóny už stihl vydělat 134 000 švýcarských franků - více než za celou minulou zimu (119 500 franků).

Žádný jiný z českých lyžařů nebral nikdy více. V přepočtu se zhruba 2,5 miliónu korun může konkurovat i největším hvězdám exkluzívněji placeného seriálu sjezdařů.

A drží další primát: od rozdělení republiky je prvním českým skokanským lídrem Světového poháru.

Další parádu má na dosah: celkové prvenství v Turné. Série pokračuje v Innsbrucku zítra, za Ahonenem momentálně druhý Janda může dosáhnout na první český triumf po 35 letech, která uplynula od vítězství Jiřího Rašky. "Může se to ještě promíchat," říká Janda s kamennou tváří, jež je zjevně součástí jeho psychické obrany proti nervovému náporu na můstcích.

Bude trénovat na tři olympijské disciplíny

Neumannová v sezóně vítězí v disciplíně, v níž je od února světovou šampiónkou. Na ZOH však volná desítka nebude. "Musím se připravit i na to, co mě čeká tam. Budu trénovat tak, aby se tam daly odjet tři individuální závody," plánuje účast ve skiatlonu, na klasické desítce a volné třicítce.

Lukáš Bauer, naposledy druhý v Novém Městě, ale i Jiří Magál, Dušan Kožíšek, Martin Koukal a Milan Šperl též útočí na výrazně bodovaná místa ve SP, který v obrátkách pokračuje i s Čechy v dalších týdnech. Běžci si dají závodní oraz v druhé půli ledna. Jandu čeká i MS v letech v Kulmu. Vynechá ale pokračování SP v Japonsku.

Během minulé zimy zvítězili čeští lyžaři v závodech seriálu celkem desetkrát. Už teď mají na kontě pouze o tři prvenství méně, a to ještě nezačal seriál skikrosaře Tomáše Krause, který loni coby první český lyžař vyhrál celkovou klasifikaci a pomohla mu k tomu tři dílčí vítězství.

Sudová piluje jízdu pro olympijskou soutěž

Výborně začal i v téhle sezóně. Ve skikrosu, na který kdysi přesedlal z šedi výsledkových listin závodů v alpském lyžování, ovládl předvánoční sérii Crossmax. Ale na olympiádu jeho disciplína ještě nepronikla.

Zato Nikola Sudová, akrobatka v boulích, v nichž už zase dorazila na stupně, může pilovat jízdu pro olympijskou soutěž.

Na minulém šampionátu v Itálii třetí slalomářka Záhrobská marně útočí na vylepšení svého maxima ve Světovém poháru (5. místo), ale pravidelně boduje.

Ovšem není vše zářivé. Další skokani jako by nemohli najít inspiraci v Jandovi. Těžký návrat zažívá po loňské operaci obratlů Aleš Valenta, zlatý akrobatický skokan z minulé olympiády v Salt Lake City. Sdruženář Ladislav Rygl se po slibném loňském vzestupu po zdravotních problémech s formou nepotkal. Navíc kolem uší reprezentantů plynou spory v rozhádaném vedení lyžařů. "Ale olympijská příprava ohrožena není," odmítá zvěsti o finančních potížích šéf svazu Aleš Vaněk.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články