Hlavní obsah

Janda: Nervy jsem drásal hlavně sobě

Václav Procházka, Michal OsobaPrávo

Drama? To je snad slabé slovo. Desetinky bodů rozhodovaly. Nakonec remíza! Tak v pátek vrcholilo Turné čtyř můstků se šťastnou tečkou pro českého skokana Jakuba Jandu, jehož souboj s Finem Ahonenem divákům ničil nervy.

Článek

"Jestli jsem někomu podrásal nervy, tak hlavně sám sobě, stálo mě to deset let života, neskutečné, ale jsem velice spokojený," oddechl si Janda zpovídaný po boji pro ČT svým rádcem Františkem Ježem, který kdysi též úspěšně skákal.

Že se dočká kýženého celkového prvenství mu bylo jasné až po druhém skoku.

"Když jsem viděl body, spadlo to ze mě," přiznal Janda a tvrdil, že s vítězstvím moc nepočítal ještě ani po první části, v níž rivalovi o bod poodskočil.

"Nevěřil jsem, že to zvládnu. Druhý skok? Nevím jestli byl stoprocentní, ale vyšlo to."

České vlajky překvapily

Generace českých skokanů čekaly na výrazný úspěch v prestižní německo-rakouské sérii. "To si teď neuvědomuju. Byl to jeden z dalších závodů, před námi jsou další, už se soustředím na ně," použil svoji už zažitou slovní formuli.

Vyhlášení, první rozhovory, tisková konference. Tradiční kolečko čekalo Jandu po bitvě. Zájem o dvojnásobného medailistu z loňského mistrovství světa byl ale větší než kdy jindy. Přijdou oslavy?

"Převleču se, půjdu na tiskovku a vyrazím domů. Tam se dostanu až k ránu, v pátek asi nic nestihnu, v sobotu se možná zajdu někam podívat," plánoval a počítal s brzkým návratem z Frenštátu do Bischofshofenu. "Po neděli tady budu trénovat, pak přejedeme do Kulmu na šampionát v letech."

Co s Nissanem, kterého vyhrál podobně jako Ahonen? "Zkusíme ho prostřelit po lese, uvidíme, jak se bude čtyřkolka chytat," pravil milovník rychlých vozů. Cítil podporu v hledišti. "Překvapilo mě, kolik tu vlálo českých vlajek."

Raška připil na úspěch a plánuje setkání

Na dálku s ním žil Frenštát, kde o primát jediného českého vítěze Turné přišel Jiří Raška, který triumfoval v roce 1971. "Ale mě to vůbec nemrzí, vždyť já už si to přál tolik let," vykládal olympijský vítěz z Grenoblu. Závod sledoval doma, se synem. "Byly to nervy i pro mě, vždyť Ahonen předvedl velký výkon," uvedl po závodě. "Určitě si na Jakubův úspěch připiju. Vím, že teď bude mít nabitý program, ale hned jak to půjde, chci se s ním sejít osobně," plánoval.

Raška už zažil spoustu dramatických bitev, ať už přímo na můstcích či v roli diváka, ale tak vyrovnaný souboj nepamatuje. "To je unikum, které se jen tak nevidí," říkal. Svému nástupci ale věřil. "Náskok měl sice minimální a bylo na něm znát, že si malinko tu zodpovědnost uvědomuje, ale já si myslel, že to zvládne," vypozoroval legendární skokan.

Kuriózní bodová shoda zamotala hlavu i mnohým sázkařům. Budou kanceláře vyplácet výhry těm, co věřili Jandovi, i těm, kdo měli na svém tiketu celkové vítězství Ahonena? "Jedná se o tzv. dělenou výhru. Původní kurzy vypsané u obou před začátkem Turné se tedy podělí dvěmi," vysvětlil marketingový ředitel sázkové kanceláře Fortuna František Trantina.

Reklama