Hlavní obsah

Janda triumf na Turné moc neslavil

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

V sobotu v půl šesté ráno dorazil domů do Frenštátu pod Radhoštěm vítěz Turné čtyř můstků Jakub Janda. Českého skokana, který se o triumf v prestižní sérii podělil s Finem Ahonenem, proto nečekaly žádné fanfáry, přivítání mu připravili až jeho kamarádi, s kterými se večer sešel.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Z Bischofshofenu jel Janda domů přes Liberec, kde si vyzvedl svoje auto a sám převzal řízení. "Zvládám to v pohodě," řekl Janda novinářům ještě v Rakousku a odmítl i možnost odvozu přímo domů. "Stejně bych pro auto musel," namítl úspěšný skokan.

Do Frenštátu, kde bydlí s přítelkyní Lucií, přijel v půl šesté ráno. "Žádné ovace nebyly," řekl Janda v rozhovoru s Českou televizí. "Sešel jsem se večer s kamarády, pobavili jsme se trošku a bylo to perfektní," dodal Janda. Povahou introvert velký humbuk kolem své osoby ani nevyhledává.

Ani po triumfu na Turné čtyř můstků, skokanské formuli 1, se Janda bujaře neradoval. Emoce v něm zůstávají skryté. "Až do poslední chvíle se soustředím na skok a koncentraci neumím utnout ani chvilku po doskoku, abych se začal radovat," vysvětlil.

V blízkém okolí ho lidé znají, ale jinde ho podle jeho slov nikdo příliš nepoznává. "Skáču v přilbě a brýlích a bez toho jsem k nepoznání. Lidé se někdy diví a ptají, jestli jsem to opravdu já," řekl Janda a dodal, že je vděčný za to, že nepřitahuje pozornost. "Mám anonymní tvář," řekl skokan.

Dva volnější dny využil Janda k odpočinku, například k procházkám se psem Neem, staforšírským bulteriérem. "Jinak nemám na své koníčky příliš mnoho času. Když nejsem na tréninku, tak nejraději sedím u televize nebo u internetu," řekl Janda.

Vrací se do Bischofshofenu

K velkým koníčkům Jandy, druhého českého vítěze Turné čtyř můstků po Jiřím Raškovi, patří především automobilismus. Jeho osobní vůz musí vždy zářit čistotou. "Což je v zimě problém. Není kde to pořádně umýt a já neuznávám myčky, protože kartáče tomu škodí," řekl Janda, který za výhru dostal Nissan X-Trail. Jeho vozový park přes zimu rozšíří i motocykl. "Loni to nevyšlo, tak snad teď v zimě, abych mohl v létě začít jezdit," těšil se.

Vedle motocyklu se v létě možná objeví i v soutěžním vozu. S kamarádem plánují účast ve Fabia Cupu. "Snad se mi podaří pár závodů zajet," doufal rodák z Čeladné, jehož snem je svezení ve voze formule 1. "Stačila by rovinka tam a zpátky," řekl.

V pondělí má Janda na pořadu trénink a odjezd zpátky do Bischofshofenu. Tam by měl trénovat na mistrovství světa v letech. "Musím otestovat tvrdší lyže, speciálně vybrané na lety. Moje klasické jsou měkčí a v rychlostech a tlacích, jaké jsou na letech, by byly agresivní a měl bych problémy," řekl Janda.

V tréninku v Kulmu se rozhodne, zda do šampionátu nastoupí. Loni měl v Planici na mamutím můstku problémy. "Trošku mě to tam vycvičilo," připomněl si nebezpečné skoky. Proto nechce zbytečně riskovat. "Buď to půjde a nastoupím, nebo ne a zabalím to," řekla česká medailová naděje pro turínskou olympiádu. "O olympiádě po olympiádě," držel se svého přesvědčení, že o hrách zatím nemluví.

Reklama