Hlavní obsah

Janda před MS v letech tužil nervy ve speciálu WRC

BAD MITTERNDORF

Do dějiště mistrovství světa v letech na lyžích v rakouském Bad Mitterndorfu dorazil ve středu také jeden z vážných favoritů na vítězství Jakub Janda. Vítěz Turné čtyř můstků a vedoucí muž Světového poháru odstartoval své působení pod mamutím můstkem v Kulmu poněkud neobvykle: po boku rakouského pilota Manfreda Stohla poprvé v životě zkusil pocity spolujezdce v soutěžním voze WRC.

Foto: Event Concept/Aleš Suchánek

Šéf lyžařského úseku skokanů Leoš Škoda (vlevo) dává Jakubu Jandovi před jízdou poslední pokyny.

Článek
Fotogalerie

Janda si vedle Stohla vyzkoušel atmosféru testu nastavení soutěžního vozu, tzv. shakedownu. S rakouským jezdcem, jenž se dokázal v letošním mistrovství světa v rallye prosadit se soukromým  vozem i mezi jezdci továrních týmů, najezdil v okolí Bad Mitterndorfu na dvacet kilometrů.

"Mohli bychom si to prohodit?" tázal se žertem po vystoupení z vozu český skokan zkušeného pilota. Na možnost, že by se jeden z hlavních favoritů nadcházejícího šampionátu přiblížil k volantu, však nedošlo. Šéf svazového úseku skokanů Leoš Škoda svého chráněnce nekompromisně odvelel do klidu hotelu v Grundlsee.

Na poslední podnik v letech nemyslí

Necelých deset kilometrů vzdálený mamutí můstek v Kulmu si Janda spolu s Janem Maturou, Antonínem Hájkem a Borkem Sedlákem vyzkouší poprvé ve čtvrtek. Do dějiště šampionátu se česká výprava přesunula z Bischofshofenu, kde si Janda otestoval nové tvrdší lyže pro lety. "Skočil jsem s nimi čtyři dobré tréninkové skoky, zatím mi perfektně sedly. Uvidíme, jak se budou chovat při vyšších nájezdových rychlostech a při větším odporu vzduchu," poznamenal český skokan.

Současný lídr Světového poháru před startem mistrovství světa odhání nepříjemné myšlenky na poslední podnik v letech ve slovinské Planici, kde se mu první závod nevydařil a do druhého vůbec nenastoupil. "Tam mě lyže naprosto zradily. Těžko soudit, jak se budou chovat ty letošní, podle skoků na stodvacetimetrovém můstku v Bischofshofenu to nelze určit," přemítal Janda.

Novou kombinézu poslal ještě poopravit

Na mamutí můstek nad Bad Mitterndorfem má rodák z Čeladné rozporuplné vzpomínky. "Loni jsem tady při závodech skončil pátý a devátý. Nepředvedl jsem úplně špatné skoky, ale měl jsem ještě měkké lyže a po 150 metrech letu mě to pokaždé rozhodilo," připomněl. Při středečním průjezdu pod můstkem si ale chmury nepřipustil. ""Přišel mi docela malý, taková větší devadesátka. Na které se ovšem dá skočit dvě stě metrů," líčil dobře naladěný Janda.

Vítěz Turné by měl při čtvrtečních trénincích a kvalifikaci vyzkoušet také novou kombinézu, která se ovšem při seriálu na sklonku roku neosvědčila. "Poslal jsem ji zpátky, aby ji trochu poupravili," podotkl Janda. V Bischofshofenu se pral o celkové vítězství jen s Ahonenem, v Kulmu ale čeká širší okruh adeptů na medaili. "Lety jsou úplně o něčem jiném, tam může uletět úplně kdokoli," má jasno.

Ještě není jasný jeho start

Z prohlášení v předchozích dnech nebylo zcela jasné, zda Janda do závodu v Kulmu vůbec nastoupí. A ani ve středu nejlepší český skokan současnosti neřekl jasné ano. "Pochyby jsou stále. Pokud tady vzniknou nějaké problémy, tak se prostě sbalím a odjedu. Udělal jsem všechno pro to, aby žádné problémy nebyly, ale dopředu se nedá nic plánovat," uzavřel s vážnou tváří Janda.

Reklama