Hlavní obsah

Janda se při letech trápí, jen dvoustovka ho potěšila

Dvousetmetrovým skokem si Jakub Janda na závěr závodu jednotlivců na mistrovství světa v letech na lyžích alespoň trochu spravil chuť. Soutěž si ovšem vedoucí muž Světového poháru vůbec neužíval, protože se na mamutím můstku ve vzduchu s pokusy spíše "pere". Sedmé místo by mohlo být po vítězství Jandy na Turné čtyř můstků považováno za neúspěch, ale opak je pravdou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

"Lety nejsou moje specialita. Pořád je to trápení. Ve vzduchu se s tím peru ze všech nejvíc a nic si neužívám, jenom bojuji a bojuji," řekl sedmadvacetiletý Janda v rozhovoru pro Český rozhlas. Přestože nemá z letů radost, prosadil se letos mezi nejlepší. Předloni nepostoupil na MS v letech z kvalifikace.

"Teď jsem v desítce, ale je to jedno. Pro mě to není závod na posílení sebevědomí," řekl s tím, že asi vynechá finále SP, které se koná v Planici. "Když nevymyslíme něco, co by mi pomohlo, tak už lety letos nebudu absolvovat," rozhodl se skokan z Frenštátu.

Na přírodním mamutím můstku v Kulmu se Janda až posledním skokem v individuální soutěži dostal na 200 metrů. "Vyšlo to, je to nádherné, ale s velkými problémy," řekl Janda. Ve druhé fázi letu, asi od 150 metrů, zpomaluje. "Normální skokan byl odletěl pět šest metrů dál, ale mě to tam zastavuje. Ztrácím rychlost a neletí to, jak bych si představoval," posteskl si.

Chtěl to zabalit, ale pomůže družstvu

V dnešním programu vynechal český reprezentant zkušební kolo. "Pomohlo mi to, nemusel jsem se tolik trápit," řekl Janda. První kolo pokazil, protože nechal ruce za tělem. "Vzduch tekl mimo moje tělo. Ve druhém skoku jsem si na to dával pozor, ale nedostal jsem ruce, kam bych potřeboval. Pořád to nebylo ono," dodal.

Kvůli špatnému pocitu z letů Janda dokonce pomýšlel na to, že z Kulmu odjede. "Chtěl jsem to zabalit," přiznal skokan, ale nakonec se rozhodl nenechat kolegy ve štychu a nastoupí i do nedělní soutěže družstev. "Ale pak goodbye lety, už se těším na menší můstky," prohlásil.

Reklama