Hlavní obsah

Neumannová si místo pro útok našla den předem

Třetí výhru ve třech posledních startech ve Světovém poháru si o víkendu připsala ve Val di Fiemme běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Česká závodnice jela v Itálii po nemoci, přesto především díky skvěle zvolené taktice nedala na volné patnáctce soupeřkám šanci. "Když mám formu, je tu pro mě asi jen málo soupeřek," říká královna volného stylu v rozhovoru pro Právo.

Článek

Tři poslední starty, tři výhry: To naznačuje báječnou formu. Co to pro vás znamená ve vyhlídkách na únorovou olympiádu? Vlastně nic moc. Samozřejmě jsem měla radost z jednotlivých závodů a pomůže to sebevědomí. Dodá to pocit, že jsem připravena dobře.

Nedávná nemoc, kvůli níž jste vynechala závody v Estonsku, se na vás nijak nepodepsala? Naštěstí ne. Mimo trénink jsem byla čtyři dny. Bylo to bez horeček, ale brala jsem antibiotika a nebyla si jistá, co to se mnou udělá.

Jak jste se cítila při závodě? Když se to po startu zklidnilo, tak jsem si říkala, že jedu tak na dvě třetiny maxima, byla tam rezerva. Síla na útok.

To musel být báječný pocit... Ale samozřejmě jsem ještě nevěděla, co to bude znamenat, až zaberu. Kolik holek dokáže odpovědět...

Máte v nemocích pro tuto sezónu vybráno, nebo vás takové ty na pohled běžné, ale pro sportovce nebezpečné potíže skolí vícekrát za sezónu? Doufám, že už mě to nepotká a že to přišlo včas. Kdybych onemocněla později, bylo by to horší. Většinou to přicházelo vždy jednou za zimu, ale nechci to zakřiknout.

Nemáte strach, že se vyzávodíte? Nemám. Odjela jsem toho velice málo, teď závodit potřebuju. Nejde jen pořád trénovat. Na to ještě bude prostor tři týdny před hrami.

Sezóna královny českého běhu
19. 11.: Beitostölen, 10 km klasicky - 5.
26. 11.: Kuusamo, 10 km klasicky - 5.
27. 11.: Kuusamo, 10 km volně - 1.
31. 12.: Nové Město, 10 km volně - 1.
14. 01.: Val di Fiemme, 15 km volně s hr. startem - 1.
Celkem Neumannová vyhrála v kariéře 16 závodů SP. Co ji čeká na OH: 10 km klasicky, skiatlon, 30 km volně, štafeta.

Ve Val di Fiemme jste si skvěle počínala i v taktice. Útok z druhé pozice přišel v pravou chvíli... Věděla jsem, že nechat to na finiš je špatné, a že když na to budu mít, tak bude dobré zaútočit. Na okruhu jsem při projíždění trati den předem moc míst vhodných k manévrům nenašla. Jen dvě. Vybrala jsem hned to první: stoupání s relativně dlouhým rozjezdem do kopce, kde se dala uplatnit moje síla.

Konzultovala jste to s trenérem Früahufem? Nijak extra, ale shodli jsme se na tom, že je za to třeba vzít v první polovině závěrečného okruhu.

Byla jste v tu chvíli opravdu hodně silná, nebo jste si jen říkala, že to podle plánu zkusíte? Cítila jsem rezervu z předchozích okruhů.

Jak vidíte soupeřky? Řešily sezónu různě. Třetina nebyla jako já v Kanadě. Jasné ale je, že to není jen o tom, co kdo vynechá. Záležet bude na přípravě v nadmořské výšce. Je to všechno individuální.

Jak moc teď v okolí slýcháte, že jste ve skejtařském stylu neporazitelná? Slovo neporazitelná nemám ráda, ale když mám formu, je tu pro mě asi jen málo soupeřek. Ale stačí se probudit v horším rozpoložení, a může to být všechno jinak.

Nemrzí vás, že složení disciplín na olympiádě vám coby nyní úspěšnější bruslařsce příliš nesedí. Hlavně vaše mistrovská desítka se jede klasicky... Kdyby to bylo jinak, tak bych třeba nebyla loni mistryní světa. V bruslení bude na hrách třicítka, snažím se trénovat tak, aby se to dalo objet.

Co s klasikou, jak moc ji teď budete dřít? V Oberstdorfu se při dalším svěťáku jede skitalon, klasika tedy zase přijde ke slovu více. Věnujeme se jí průběžně.

Nedělní štafetu jste vynechala, co dál? Do středy trénuju na Šumavě. Ve čtvrtek jedu do Oberstdorfu a na neděli už mám letenky z Prahy do Itálie na předolympijskou příravu.

Reklama