Hlavní obsah

Boulařka Sudová skončila na SP v Lake Placid čtvrtá

LAKE PLACID

Česká olympionička Nikola Sudová obsadila čtvrté místo v pátečním závodu Světového poháru v v jízdě v boulích. Akrobatická lyžařka postoupila v Lake Placid z kvalifikace až jako třináctá, ve finále však předvedla zlepšený výkon a jen těsně zaostala za stupni vítězů. Od třetí Kari Traaové, úřadující olympijské vítězky z Norska, ji dělilo 24 setin bodu.

Článek

Postup ze třináctého místa v kvalifikaci na čtvrté ve finále nebývá zvykem. "Takže mě ani nemrzí, že jsem skončila čtvrtá. Jsem spokojená, ale vím, že mám co zlepšovat," řekla Sudová po deštivém závodu v rozhovoru s ČTK. "Kdybych chtěla na stupně vítězů, musela bych být v kvalifikaci tak do šestého místa. Rozhodčí na to hrajou, to by mě tam nechali," řekla Sudová.

Do kvalifikace nastupovala s obavami, protože minulý týden v Deer Valley přetočila helikoptéru se zánožkou a roznožkou a nepostoupila do finále. Stejný skok jí moc nešel ani tentokrát. "Měla jsem respekt a bála se, že to zas urvu," řekla Sudová. V kvalifikaci jela pomalou jízdu, skok se jí moc nepovedl, ale postoupila z třináctého místa. "Jen tak tak," oddechla si.

Stará kombinace bez problémů

Ve finále chtěla předvést obtížný skok, salto mimo osu s vrutem, ale v tréninku ho dvakrát pokazila. Proto zvolila starou kombinaci, helikoptéru se zánožkou a roznožkou, kterou zvládla jistěji, a dole salto s krosem. "Měla jsem lepším provedení než v kvalifikaci, skoky vyšší a druhý nejrychlejší čas," řekla Sudová.

Mladší sestra Nikoly Sudové Šárka obsadila v kvalifikaci 30. místo a do finálové šestnáctky nepostoupila. "Trať to byla dost těžká, taková ledová skleněná hora. Sjela jsem to, dostala pochvalu od trenéra, ale velký výsledek neudělala," řekla závodnice, jež se může radovat z premiérové nominace na olympijské hry.

Z vítězství se dnes radovala Američanka Michelle Roarková, druhá skončila Stephanie St. Pierreová z Kanady. Mezi muži triumfoval Dale Begg-Smith z Austrálie.

Výsledky:
Muži:
1. Begg-Smith (Austr.) 26,71 b., 2. Bilodeau (Kan.) 26,24, 3. Dawson 25,89, 4. Cabral (oba USA) 25,81, 5. Mustonen (Fin.) 25,47, 6. Digravio (USA) 25,45.
Ženy:
1. Roarková (USA) 25,99, 2. St. Pierreová (Kan.) 24,43, 3. Traaová (Nor.) 24,33, 4. N. Sudová (ČR) 24,09, 5. Bahrkeová (USA) 23,68, 6. Robichaudová (Kan.) 23,61, ...30. Š. Sudová (ČR) 17,82.

Reklama