Hlavní obsah

Skikrosař Kraus se chystá vyhrát SP v Peci pod Sněžkou

PRAHA

S dobrým pocitem ze čtvrtého místa na víkendových X-Games v Aspenu, ale hlavně s cílem vyhrát páteční třetí díl Světového poháru na českém území se vrátil v úterý domů skikrosař Tomáš Kraus. Sotva přistál v Mnichově, už uháněl autem do Pece pod Sněžkou.

Článek

V krkonošském středisku si ve středu bude moci tréninkově sjet připravenou trať na sjezdovce Javor, kterou postavili zkušený Švýcar Andy Manhardt a Krausův kouč Vladimír Augusta.

Úřadující mistr světa opouštěl Ameriku s dobrým pocitem, třebaže chtěl olympiádu v extrémních sportech ve své disciplíně vyhrát a nakonec nestál ani na stupních vítězů. Rozhodovaly lyže, neboť na specifickou trať s malým sklonem napadl nový sníh. "Při tréninku mě předjížděly holky, nevěděl jsem, co mám dělat," komentoval to lakonicky druhý Čech na startu Stanley Hayer, který vyhrál malé finále a skončil celkově sedmý.

Krause čtvrté místo stoprocentně neuspokojilo. "Chtěl jsem být alespoň na bedně, když už se nepovedlo vyhrát," prohlásil Kraus. "Ale jedu domů s dobrým pocitem, alespoň mám motivaci do příštího roku," pravil. Potíže s lyžemi řešil při všech třech dosavadních účastech na X-Games. "Možná je to tím, že to je ve středu kontinentu. Bylo mínus dva a úplně suchý sníh. Servisák byl bezradný, neměl co namazat," vykládal Kraus.

Trať v Aspenu je podle českého skikrosaře hodně zvláštní. "Moc to nechápu, i silný Atomic byl na tom hůř než my," uvedl jezdec firmy Fischer. Triumfovaly lyže značky Salomon, na nichž vyhrál Švéd Lars Lewén. "Měl na to speciální čtyři roky staré lyže. Vždycky mu jednou nejlíp. Navíc jsou tam netradiční skoky a skoro žádný zatáčky. Na to nejsem zvyklý," uvedl Kraus.

Hayer vypadl po kolizi s Krausem

Smolný byl závod na X-Games pro Hayera, jenž po kolizi právě s Krausem ze semifinále vypadl. "Já jsem záznam neviděl, ale prý jsem mu vjel do cesty dříve, než jsem ho předjel," řekl Kraus. Kdyby to prý nebyl jeho krajan, jednalo by se o normální manévr. "Ale takhle to byla škoda, mohli jsme být ve finále dva. Já jsem si to při jízdě vůbec neuvědomil. Když mi to řekl, tak toho samozřejmě lituji," prohlásil Kraus.

Vedoucí muž SP a obhájce celkového vítězství v seriálu se těší na tradiční těžší trať v Peci pod Sněžkou s mnoha zatáčkami a skoky. "Mohlo by to být bezvadný," řekl. Nechtěl spekulovat o tom, že by byla postavena přímo pro něj. "Vůbec jsme se o tom s trenérem nebavili. Já s tím mám špatnou zkušenost. Většinou to pak nevyjde, takže to neřeším," uvedl.

Pokud v Peci vyhraje, bude mít v polovině Světového poháru plný bodový zisk a nakročeno k úspěšné obhajobě. "Ale o celkovém pořadí nepřemýšlím. Je to ještě daleko. Ty body se těžko získávají a lehko ztrácejí," uvedl. Motivuje ho zejména skutečnost, že se závodí v Čechách. Předloni byl ve Špindlerově Mlýně při SP devátý. "Je jasné, že po těch posledních výsledcích musím být lepší, chci ale vyhrát," prohlásil.

Nepojede vabank, buď - anebo, hodně mu napoví čtvrteční kvalifikace, v níž chce být alespoň do osmého místa. "Kdyby to nejelo, byl by to signál, že něco není v pořádku," uvedl. Na Krause se chystá kompletní špička. "Říkají si: Konečně mu to pořádně znechutíme a ještě u něj doma," smál se lyžař, který v dosavadním průběhu sezóny vyhrál pět závodů, dvakrát byl druhý a jednou čtvrtý. Rozhodně prý soupeřům nic neusnadní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články