Hlavní obsah

Běžkyně Johaugová na konec kariéry nemyslí ani v případě trestu

Oslo

Bez ohledu na to, jak dopadne její dopingový případ, nepřemýšlí osmadvacetiletá norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová o konci kariéry. Dvojnásobná vítězka Světového poháru je kvůli pozitivnímu testu na steroidy suspendována do 18. prosince a hrozí jí čtyřletý distanc.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Therese Johaugová z Norska po triumfu na MS ve Falunu.

Článek

"Vrátím se, všechno to překonám. Budu zase bojovat o medaile pro Norsko," řekla médiím sedminásobná mistryně světa a olympijská vítězka ze štafety. "Byly dny, kdy jsem si říkala, že už to dál nepůjde. Ale ve svém srdci vím, co mě pohání, a vrátím se," dodala Johaugová.

Suverénka uplynulé sezóny měla při mimosoutěžním odběru 16. září na soustředění v Itálii pozitivní test na steroid clostebol. Látka podle vyjádření norského svazu pocházela z krému Trofodermin, který jí několik týdnů před kontrolou doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen na ošetření rtů spálených od slunce. Minulý týden Norská antidopingová agentura Johaugovou suspendovala na dva měsíce, takže přijde o začátek ročníku SP.

Hvězdné běžkyni hrozí za doping čtyřletý trest, což uvedl i šéf Mezinárodní lyžařské federace Gian-Franco Kasper. "Když se potvrdí její vina, pak je jasné, že musí být potrestána na čtyři roky. O tom není žádná pochybnost," uvedl.

Reklama

Související témata: