Hlavní obsah

Hvězdné běžkyni Johaugové hrozí distanc na čtrnáct měsíců

Aktualizováno

Hvězdě běžeckého lyžování Therese Johaugové hrozí, že bude bez závodů až do prosince příštího roku. Trest zákazu činnosti na 14 měsíců pro ni žádá norský antidopingový výbor. Dvojnásobná vítězka Světového poháru a medailistka z olympijských her i z mistrovství světa měla pozitivní test v polovině září na soustředění v Itálii, zatím je od 18. října suspendována.

Foto: Michael Dalder , Právo

Norská lyžařka Therese Johaugová teď příliš radosti neprožívá.

Článek

Osmadvacetiletá Johaugová byla při absenci těhotné krajanky Marit Björgenové suverénkou uplynulé sezóny. V polovině září však odevzdala mimosoutěžní test s nálezem steroidu clostebol. Látka podle vyjádření norského svazu pocházela z krému Trofodermin, který jí několik týdnů před kontrolou doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen na ošetření rtů spálených od slunce.

Případ vyšetřuje norská antidopingová agentura a dnes oznámila, že doporučí čtrnáctiměsíční distanc. Johaugová by tak přišla o celý ročník Světového poháru a hlavně o únorový světový šampionát v Lahti. Vrátit k závodům by se mohla až necelé dva měsíce před olympiádou v Koreji v únoru 2018.

Doporučením antidopingové agentury se nyní bude zabývat Norská sportovní federace. Lékař Bendiksen už dříve vzal vinu za dopingový nález na sebe a rezignoval na místo v reprezentačním týmu. Johaugová se snaží dosáhnout úplného zproštění viny.

Reklama

Související témata: