Hlavní obsah

Turné poznamenal vítr a ošklivý pád. Skandál! Den na hov... Skokani se ostře pustili do jury

Innsbruck

V loterii se změnil třetí podnik Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Innsbrucku a byl také ukončen už po prvním kole. Závod na Bergiselu komplikoval prudký a točící se vítr, v těžkých podmínkách pak doskok neustál domácí reprezentant Florian Altenburger. Řada skokanů podrobila vedení závodu ostré kritice.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Pád Rakušana Floriana Altenburgera při Turné čtyř můstků v Innsbrucku.

Článek

„To měl být vtip? Tohle je skandál!" ohradil se proti konání závodu v neregulérních podmínkách čtyřnásobný olympijský vítěz Simon Ammann, který v KO souboji s Romanem Koudelkou jasně prohrál. „Semafor se v poryvech větru kýval tak, jak jsem to ještě nikdy neviděl. A že už jsem toho zažil hodně. V tu chvíli si člověk může popřát jen jedno: hodně štěstí!" citoval rozčíleného Švýcara server oe24.at.

Diváky nejvíce vyděsil pád 23letého Altenburgera, kterému při doskoku vypnula levá lyže a rakouský skokan se ostře udeřil hlavou o zmrzlý terén. Otřesený chvíli zůstal ležet, nakonec však odešel po svých.

„Den na hov.." reagoval Altenburgerův krajan Stefan Kraft. „A člověk s tím nemůže nic udělat." Vítěz úvodního podniku z Oberstdorfu a nejlepší skokan úterní kvalifikace skončil v závodu až osmnáctý a klesl v průběžném pořadí Turné na třetí příčku.

Ve zkušebním kole upadl i Polák Kamil Stoch, po Ga-Pa lídr celkového pořadí. V Innsbrucku nakonec skončil čtvrtý. Vyhrál norský skokan na lyžích Daniel André Tande a dostal se tak do vedení v Turné i Světovém poháru. Lukáš Hlava obsadil šestnácté místo, bodovali i Jakub Janda (20.) a Koudelka (26.).

Janda: Nohy mám úplně mrtvé

Hlava si na vítr moc nestěžoval. „Nedá se nic dělat, jsme venkovní sport, tohle musíme očekávat," prohlásil v rozhovoru pro Radiožurnál. Sám poryvy cítil až před dopadem. „Na posledních patnácti metrech, to nemělo velký vliv. Je ale škoda, že jsem nejel o sekundu později, dostal bych ho v půlce letu a pro spodní fázi by to dalších pět metrů dokázalo přidat," litoval přeci jen trochu.

Janda se z nájezdové lavice vracel kvůli silnému větru hned několikrát a dokonce se jednou vyzul z lyží. „Nejhorší je, jak skokan zatuhne. Sice jsem vstal a poslal tam předskokana, ale to stejně nepomůže, já mám nohy úplně mrtvé," komentoval to.

Nakonec skočil s větrem v zádech 114 metrů, a přestože prohrál s Jarkko Määttäem z Finska, bodoval i ve třetím závodu Turné. Do druhého kola by býval postoupil jako jeden ze šťastných poražených.

Koudelka také dlouho na nájezdu čekal, nakonec předvedl skok dlouhý 118,5 metru, přestože neměl špatné podmínky.

Reklama

Související témata: