Hlavní obsah

Výsledky jsou za očekáváním. Čeští běžci na lyžích odstoupili z Tour de Ski

Toblach

Čeští běžci na lyžích do páté etapy Tour de Ski v Toblachu již neodstartují. Dali přednost domácí přípravě na mistrovství světa v Lahti. Seriál, který v minulosti dvakrát ovládl Lukáš Bauer, má dnes na programu distanční závody volnou technikou, v sobotu se jede závod s hromadným startem klasicky a Tour vyvrcholí v neděli tradičním výjezdem do sjezdovky Alpe Cermis.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžkyně na lyžích Petra Nováková (vlevo) s reprezentačními kolegyněmi.

Článek

"Mužská i ženská část reprezentace jsou výsledkově za očekáváním. Proto jsme se rozhodli, že bude lepší pokusit se výkonnostně zvednout k hlavnímu cíli této sezóny, kterým je MS. Tomu chceme podřídit vše," řekl na svazovém webu sportovní ředitel běžců na lyžích Lukáš Sacher. "Tento krok jsme s trenéry důkladně zvažovali," uvedl.

Nejlepší z Čechů Martin Jakš figuruje v průběžném pořadí Tour na 29. místě. "Také dává přednost tomu, aby se co nejlépe připravil na mistrovství světa, kde nechce bojovat ve třetí desítce, ale o první desítku," řekl Sacher.

Příště už pojedou je ti se šancí na body

Na začátku seriálu čítal český tým pět mužů a tři ženy. Po dvou etapách se od reprezentace oddělili sprinteři Dušan Kožíšek, Jan Bartoň a Karolína Grohová. Jakš, Michal Novák, Petr Knop, Petra Nováková a Kateřina Beroušková ukončili své účinkování po minulém závodu v Oberstdorfu.

"Na nadcházející Světové poháry pojedou jen ti závodníci, kteří mají v daných závodech reálnou šanci bodovat. Ostatní se budou soustředit na domácí závody a především na závěrečnou přípravu před světovým šampionátem," uvedl Sacher. Mistrovství světa v Lahti se koná od 22. února do 5. března.

Reklama