Hlavní obsah

Jakš a Beroušková získali tituly v běhu na lyžích volným způsobem

Nové Město na Moravě

Martin Jakš a Kateřina Beroušková vyhráli na domácím šampionátu v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě závody volným způsobem s hromadným startem. Beroušková obhájila loňský titul a navázala na sobotní prvenství z pětky klasicky.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Martin Jakš

Článek

Třicetiletý Jakš vsadil hned po startu desetikilometrového závodu na vysoké tempo. "Po prvním tříkilometrovém kole jsem měl obavu, jestli jsem to nepřehnal," přiznal.

Až do závěrečného okruhu s ním dokázal držet krok jeho oddílový kolega z Dukly Liberec Jakub Gräf, ale v posledním stoupání ho Jakš setřásl. "Nenasadil jsem k trháku, jen jsem se snažil držet vysoké obrátky," řekl Jakš. Třetí skončil Adam Fellner, který v cílové rovince za sebou nechal vítěze sobotního závodu klasicky Miroslava Rypla.

Beroušková na pětikilometrové trati potvrdila roli favoritky. "Bruslení mi jde o trochu méně, nejsem v něm moc rychlá. Z tohoto pohledu to byl pro mě dnes mnohem těžší závod," poznamenala Beroušková, se kterou po prvním ze dvou okruhů držela krok juniorka Kateřina Janatová.

"Vsadila jsem na univerzální taktiku. Snažila jsem se jet v čele skupiny a v závěru zrychlit. Podařilo se mi rozhodnout až v posledním kopci," konstatovala Beroušková. Závodnice SC Plzeň porazila Janatovou o 13 sekund, bronz vybojovala další juniorka Zuzana Staňková.

Reklama