Hlavní obsah

Postrach Mořice zastavil muže. Pustí dnes na start Ledeckou? Dám se na modlení, říká závodnice

Svatý Mořic

Byl to obrovský paradox. Přes 30 tisíc fanoušků v cíli si po celý den užívalo ostrého slunce. Kochali se náramnými panoramaty Alp v okolí Svatého Mořice, mnozí se opalovali. Parádní počasí panovalo i na startu ve výšce 2800 metrů nad mořem. Přesto byl sobotní sjezd mužů na mistrovství světa v alpském lyžování zrušen.

Foto: Zdeněk Sluka

Ester Ledecká.

Článek

Znalí místního prostředí však už od rána věděli, kolik uhodilo. Postrach sjezdovek vyhlášeného švýcarského střediska nese jméno malojaschlange. Pustí tento obávaný jev v neděli na trať Ester Ledeckou, kterou čeká od 11.15 hodin sjezd?

„V Mořici svítí slunce přes tři sta dnů v roce, já si to tady vždycky vyberu. My ženský jsme ale zatím na mistrovství odjeli všechno, snad nás tam v neděli pustí. Dám se na modlení, aby to vyšlo," řekla Ledecká v sobotu večer.

Jenže předpověď pro neděli nehlásí převratné změny, malojaschlange hrozí dál (pozn. - Maloja je název přilehlé oblasti, schlange v místním nářečí znamená had). O co přesně se jedná?

„Pokud v této oblasti nastane jihozápadní proudění, vzniká pruh mlhy, která se drží v jedné hladině. Pokud nepřijde vítr, táhne se pořád," podotkla bývalý vynikající česká lyžařka Olga Charvátová-Křížová, která na šampionátu zastává funci rozhodčí pro závody žen, zároveň je členkou jury.

„Je to problém tohoto místa, občas se v Mořici vyskytne i v létě. Až budeme umět poručit větru dešti, bude to dobrý, ale zatím to tak není," dodala s úsměvem bronzová medailistka z olympiády ze Sarajeva 1984.

„Pokud bude mlha ve stejném místě jako v sobotu, nepojedou ani ženy. Jsme však v jury tři ženské, což je taková síla, že když to začarujeme, musí to vyjít," žertovala Charvátová. Kvůli meteorologickému jevu jury zrušila i včerejší trénink žen. Ledecká alespoň dohnala spánkový deficit. Před páteční kombinací (skončila 20.) vstávala už v půl šesté.

„Spala jsem do deseti, do oběda jsem odpočívala, potom jsem šla na krátkou procházku. Večer jsem absolvovala protažení, masáž a video s trenérem," uvedla 21letá Ledecká. Pokud mlha ustoupí, sjezd žen odstartuje v 11.15. Od půl druhé by se ze svahu měli spustit muži.

Reklama

Související témata: