Hlavní obsah

Ředitel FIS navrhuje šampionát až po skončení Světového poháru

Kvitfjell

Kalendář alpského lyžování možná čeká výrazná změna. Ředitel závodů federace FIS Markus Waldner navrhuje, aby se mistrovství světa konalo až na konci sezóny po uzavření seriálu Světového poháru.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Waldner nastínil své představy jen pár dnů po skončení světového šampionátu ve Svatém Mořici, po němž lyžaři budou ještě měsíc závodit o křišťálové glóby a pohárové body.

"FC Bayern (Mnichov) taky nejdřív získá ligový titul a až pak se hráči rozjedou na mistrovství světa," přirovnal k situaci ve fotbalu. "Bylo by i pro nás lyžaře moudré uzavřít do února Světový pohár a pak mít vrchol v mistrovství světa," řekl deníku Münchener Merkur v norském Kvitfjellu, kde Světový pohár pokračuje dnes sjezdem mužů.

Pozdější termín MS ohledně sněhových podmínek za problém Waldner nevidí. V rámci reforem chce také diskutovat o možném zrušení superobřího slalomu, naopak větší prostor by dal paralelním závodům. "Publikum je má rádo a jsou snadno pochopitelné i pro nezasvěcené," řekl.

"Zvážit bychom měli i to, zda neudělovat nově za paralelní disciplíny malý glóbus. Tyto závody by byly čtyři až pět za sezónu," dodal. Paralelní slalomy jsou dosud součástí slalomového hodnocení SP, což lyžaři často kritizují.

O jeho návrzích budou diskutovat členové kongresu FIS na konci května ve Slovinsku.

Reklama