Hlavní obsah

V šestnácti si plní sny. Nejvíc vycházející lyžařskou hvězdičku štve, když není dostatek sněhu

Praha

V pouhých šestnácti letech se Barbora Havlíčková raduje ze splnění snu v podobě účasti na mistrovství světa. Talentovaná běžkyně na lyžích byla dodatečně zařazena do českého výběru a ve čtvrtek možná naskočí v Lahti do štafety místo zraněné Petry Novákové.

Foto: archiv Sport Invest

Barbora Havlíčková, šestnáctiletá naděje českého klasického lyžování.

Článek
Fotogalerie

„Nominace je nádherná, i kdybych měla zůstat jen v roli náhradnice," rozplývá se studentka gymnázia ve Vimperku, která začínala s klasickým lyžováním už v šesti letech. „Táta byl trenér, takže když jsem šla do první třídy, byla to logická volba. Nikdy jsem nelitovala. Jen když není dost sněhu, tak mě mrzí, že jsem nezvolila třeba balet, a trošku brblám," směje se talentovaná závodnice.

Havlíčková je dorosteneckou mistryní republiky v běhu na lyžích, na ZOH mládeže v Lillehammeru 2016 vybojovala dvě umístění v elitní desítce, na nedávném MS juniorů v USA doběhla na pětikilometrové trati devátá, ač byla ve startovním poli zdaleka nejmladší. Není divu, že je považována za největší talent od dob Kateřiny Neumannové.

Šestinásobná olympijská medailistka je pro mladou závodnici vzorem. „Známe se osobně a jsem pyšná, že trénuju na stejných tratích jako Kateřina. Často se mě ptá, jak to jde, hodně mi v přípravě pomáhá," říká Havlíčková, jež oslňuje také výkony v atletice. V běhu do vrchu vyhrála Světový pohár v Janských Lázních, na MS juniorů byla pátá.

„Na běžkách jsou závody jen čtyři měsíce, s atletikou je sezóna mnohem pestřejší. Já si život bez sportu neumím představit. U holek je závodění hodně o psychice a odhodlání obětovat se. Mám jasné cíle, jsem založením perfekcionistka. A jednou bych se Kateřině Neumannové ráda přiblížila," prohlašuje odhodlaně Havlíčková, které při včerejší cestě na sever Evropy dělala společnost Anna Sixtová, další závodnice dodatečně nominovaná do štafety.

Reklama