Hlavní obsah

Rychleji, dále, nebezpečněji? Snowboardový šampionát jde do extrému

Sierra Nevada

Zdravotníci v Sierra Nevadě a přilehlých nemocnicích mají v době mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování napilno. Pro řadu závodníků šampionát skončil dříve, než začal, zranili se při trénincích či kvalifikačních jízdách. A tak se občas od snowboardistů i trenérů ozývají hlasy, jestli organizátoři ve snaze o co největší atraktivitu nejdou až za hranu…

Foto: Sport.cz

Eva Samková v kvalifikaci snowboardkrosu na MS v Sierra Nevadě.

Článek

Jedna z favoritek snowboardkrosové soutěže Australanka Belle Brockhoffová si poranila koleno hned při první jízdě. „Dopadla na protisvah,“ popisovala Eva Samková, její největší soupeřka v boji o vítězství ve Světovém poháru.

I v úvodní kvalifikační jízdě svědčil o náročnosti trati poměr osmi závodnic, které se nedostaly do cíle, oproti osmnácti, které dokončily. Další české snowboardistky, které nemají tolik zkušeností s náročnými tratěmi, tak raději vsadily na jistotu a opatrnější taktika se vyplatila. Všechny postoupily do hlavního závodu, který se jede dnes po poledni.

Nejtěžší trať sezóny

„Ta trať je určitě nejtěžší, kterou jsme letos jely,“ přikyvuje Samková. V čem je její záludnost? „Je vysoko a dlouhá,“ shrnuje olympijská vítězka ze Soči. „Ale když to projedou kluci, tak to musíme také nějak zvládnout,“ mávne smířeně rukou.

Start závodu je v 2618 metrech nad mořem a do cíle se snowboardkrosaři dostanou po 1117 metrech. „Ta trať je opravdu těžká a poměrně nebezpečná, zranění bylo dost,“ popisuje reprezentační trenér Marek Jelínek.

„Jsou tu i skoky do kopce, třikrát větší, než jsme schopni vyrobit v Česku a mnohem větší než jinde na Světovém poháru. Lítá se delší dobu ve vzduchu a do větší dálky,“ líčí kouč.

Trenér čeká mazec

A co teprve, až se dnes do tratě pustí závodníci v šesti a bude docházet ke kontaktům. „Bude to mazec. Když ti lidé padají a ubližují si, samozřejmě se nebezpečnost tratě v šesti ještě znásobí,“ ví Jelínek. „Prostě musím ideálně všem odjet hned po startu,“ usmívá se Samková.

Bohaté na pády a bohužel i zranění byly také závody freestyle snowboardistů ve slopestylu. „Nebylo to úplně největší skoky, co jsme kdy skákaly, ale někdy to dělají úplně zbytečně velké. Obzvlášť pro holky, které nemají tolik zkušeností, pak dochází ke zraněním,“ vyprávěla Pančochová, která ve slopestylu vypadla v kvalifikaci.

Na US Open v Coloradu zažila v únoru ještě větší skoky. „A také se dost padalo. Ale sněhové podmínky byly stabilnější. Tady je ráno sníh zmrzlý a pak se změní na břečku. A když tu má poslední skok 25 metrů, tak nechceš dát hranu nebo to přelítnout,“ ujišťuje Pančochová.

Reklama