Hlavní obsah

Totální tragédie, rozladil Samkovou závod týmů. Sólojízdu pořadatelům odmítla

Michal Osoba (Sierra Nevada)Sport.cz
Aktualizováno

Jsou páté na světě. Ale z pěti zúčastněných týmů. Pondělní závod snowboardkrosových dvojic na světovém šampionátu v Sierra Nevadě mezi ženami této mladé disciplíně v nevlídném počasí dobrou reklamu neudělal, Češky Vendula Hopjáková s Evou Samkovou jako jediné do čtyřčlenného finále nepostoupily. A tak není divu, že si olympijská vítězka Samková ze závodu odnesla velmi rozpačité dojmy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiérový týmový závod snowboardkrosařů na MS v Sieře NevaděVideo: sntv

 
Článek

Nedělní individuální závod jste si přes dvanácté místo užívala, dnes asi podobné dojmy nemáte.

Včerejšek byl mnohem úspěšnější, tohle byla totální tragédie. Na začátku při tréninku to vypadalo docela dobře, ale já se trochu rozsekala, pak jsem spadla i v závodní jízdě. Začal foukat vítr proti, takže to nejelo. Teď ještě musím druhý den po sobě na dopingovku…

Trenér Jelínek v neděli říkal, že podle počasí zváží, jestli do závodu nastoupíte. Jak probíhalo rozhodování?

Ráno jsme si říkali, že jestli to bude úplně ledové, nemá to cenu. Nakonec to nebylo tak hrozný, ještě napadal sníh a klopenky byly dneska nejlepší za celou dobu, krásně drží. Ale po tom pádu v tréninku jsem to nechtěla zbytečně hrotit, podmínky se měnily i v průběhu závodu.

Potloukla jste se při pádu v tréninku?

Dala jsem si trochu na zadek a záda, stejně tak v cíli závodu. Ale myslím, že to je jen naražené, protáhnu se a bude to dobré.

Do ženského závodu se přihlásilo šest týmů, z toho dva francouzské, Britky nakonec nenastoupily… Má podle vás tato disciplína budoucnost?

Má, hodně týmů vypadlo proto, že se jim tu jedna holka zranila, Britové to ukončili už před tréninkem. Je to hlavně kvůli počasí, jinak to vypadá super.

V hodně sportech se prosazují soutěže smíšených týmů. Byla by to i tady cesta?

Možná jo, ale nevím, jestli by pak nebylo třeba určit pořadí, aby nejela holka první a pak ji kluk předjížděl. Také by to mohlo být zajímavé.

Do velkého finále jste nepostoupily jako jediné, přesto organizátoři chtěli, abyste jely ještě na start malého finále…

Chtěli to kvůli televizi, tak jsem říkala, jestli se nezbláznili, že to bude vypadat ještě hůř a je lepší nejet, akorát to škodí sportu. My nemáme povinnost jet, rovnou jsem jim řekla, že to je nesmysl a nejedu.

S jakými dojmy tedy budete odjíždět ze Sierra Nevady?

V neděli to nebylo zase tak špatné, ale dneska… Jsem ráda, že jsem zdravá, zase to byl dobrý trénink. A být páté na mistrovství světa, to už se nám třeba nikdy nepovede. (směje se)

Očima Venduly Hopjákové
„Šílenost, hrozný, podle mě to měli zrušit… Ráno bylo škaredě, holky se mezi sebou domlouvaly, že nechtějí jet. Pořadatelé také docela dlouho čekali, ale nakonec to pustili. Pro holky to nebylo nejlepší, na skoky neměly rychlost a nedolítávaly, nebyla to správná volba. Byl to spíš sranda závod a o tom, kdo přežije.“

Reklama

Související témata: