Hlavní obsah

Film za milión? Kaskadér Jelínek upřednostní tým, který funguje i díky penězům Samkové

Michal Osoba (Sierra Nevada)Právo

Stará se o to, aby jeho svěřenci zvládali nástrahy snowboardkrosových tratí co nejbezpečněji, sám se přitom jako kaskadér před kamerami pouští do hodně nebezpečných kousků. Teď už ale kouč Marek Jelínek, jenž do velké míry stojí za kariérou Evy Samkové, z hereckých vystoupení couvá. Jeho starostí je také zabezpečit chod českého týmu.

Foto: Ivana Roháčková

Trenér Marek Jelínek objímá svoji elitní svěřenkyni Evu Samkovou.

Článek

„Těžko se mi doma obhajuje, když mám na podzim koordinovat film a můžu vydělat milión, ale radši zůstanu u týmu za svůj plat,“ připouští.

Letopisy Narnie, Mission Impossible, Blade… Kaskadérská filmografie Jelínka obsahuje i hollywoodské trháky.

„Ale teď už na to nemám moc čas. Mám tlustý břicho, jak furt stojím na kopci a mimo sezónu strávím víc času u počítače než vlastním tréninkem. Takže pro mě kaskadéřina začíná být trošku nebezpečná,“ posteskne si. Častěji se tak teď objevuje v reklamách a věnuje se spíše přípravě a koordinaci kaskadérských scén.

Talenty musejí končit

Na hraně se Jelínek pohybuje i ve snowboardkrosovém světě, kde se snaží konkurovat výrazně větším a bohatším týmům USA, Francie či Itálie. A tak po nedělním individuálním závodě, který se Samkové nevydařil, Jelínek litoval nejen promarněného útoku na medaili, ale také s tím souvisejícího úbytku financí pro olympijskou sezónu.

„Sport je financován i na základě výsledků a my máme oproti řadě ostatních nevýhodu, že nemáme žádné mistrovství Evropy, jen jednou za dva roky světový šampionát. A podle počtu medailí se to pak počítá, takže je těžké získat finance na mládež a další lidi, kteří by mohli s Evkou jezdit,“ vypočítává Jelínek.

Český snowboardkrosový tým se od minulé olympiády rozrostl, na mistrovství světa skončily v elitní dvacítce čtyři Češky. „Ale kluci, kteří okolo Soči s Evkou jezdili, museli skončit, když dostudovali, protože nebyli profesionálové,“ mrzí Jelínka.

Kontaktní jízdy chybějí

A právě kontaktní jízdy Samkové podle něj chybí, což se projevilo i při semifinálovém výpadku v Sierra Nevadě. „Evka v sezóně vyhrála kromě jedné všechny kvalifikace. Kdyby dělala sjezdové lyžování, byla by absolutně nepřekonatelná. Ale při jízdách mezi lidmi musí myslet na jiné věci, které nemohla zažívat při tréninku,“ popisuje reprezentační kouč.

A pokud chce český tým vyjet do ciziny, nemá prostředky na stavbu trati. „Před Soči jsme trénovali ve Špindlu, kde měřila čtrnáct metrů,“ ušklíbne se Jelínek, jenž by navíc ani nechtěl příliš odhalovat své know-how zahraničním soupeřům.

Týmu tak vydatně pomáhají finance Samkové, které vydělá svými reklamními aktivitami, a ochotně je investuje do svého týmu. „Dělá to tak od začátku, což je super. Ale pak samozřejmě nemá takový klid na přípravu, jaký by mohla,“ krčí kouč rameny.

Reklama

Související témata: