Hlavní obsah

S blondýnou ze svahů na svůdné protažení do posilovny. Může vyčkávat, velký triumf má na dosah

Aspen

Tvrdá práce, neskutečný zápřah na svazích a nakonec i soupeřčina smůla napomohly Američance Mikaele Shiffrinové, aby se přiblížila na dosah k triumfu, na který ještě nikdy nedosáhla a který je v lyžařském světě ceněný snad nejvíce. V celkovém pořadí Světového poháru má luxusní náskok. Zbývají už jen závody v Aspenu. A taky už jen pár protažení v posilovně. I ve svůdných polohách, jak ukazuje video. Pár jízd a triumf je doma...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mikaela Shifffrinová v posilovněVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

"Mám velkou radost, že mám takový náskok v celkovém pořadí," libuje si Shiffrinová, která po víkendových závodech v kalifornském Squaw Valley vede před Ilkou Štuhecovou o 378 bodů. Zbývají už jen poslední čtyři individuální závody v sezóně. Jen bláznivé teorie drží ve hře o křišťálovou trofej slovinskou protivnici.

Shiffrinové, která je mistryní světa i olympijskou vítězkou a vyrostla ve hvězdu, se tak dostává další odměny za dřinu z minulých let. Nejprve jako teenagerka rázně vletěla do slalomového dění, později začala více sbírat body i v dalších disciplínách. V celkové klasifikaci SP však byla nejvýše zatím čtvrtá, a to v roce 2015.

Má jasno, co ji vedlo k nejvyšším příčkám. „Když jsem kdysi vstupovala do Světového poháru, říkala jsem si, že musím dohnat tu ztrátu na soupeřky, které v něm jezdí deset let," říká. Obří tréninkové porce si dávala, byť zjišťovala, že tým kolem ní má také jiná přání než být pořád na svazích. „Vidět aspoň občas rodinu a mít třeba i více času na přípravu lyží, ale bez těch najetých kilometrů to prostě nejde."

Shiffrinová dřela tuplovaně oproti jiným, naplno pak mohla prodat talent dítěte z rodiny, pro kterou lyže, sníh a závody znamenají hodně. „Za lyžařskou maskou ale hledejte ženu, která inspiruje," zní z jejího okolí.

V pondělí oslavila 22. narozeniny. Stylově. Už den před tím si ve slalomu připsala jedenácté vítězství v sezóně a jednatřicáté v kariéře.

Kromě Slovinky žádná další vážná rivalka v boji o hlavní trofej už pro Američanku není. Prvenství obhajující Švýcarka Lara Gutová se v sezóně opakovaně potloukla a po operaci kolene může už jen na dálku přihlížet dění na svazích. I tomu, jak Shiffrinová znovu opanovala pořadí ve své nejsilnější disciplíně. Počtvrté v kariéře.

"Glóbus za slalom byl mým velkým cílem a teď ho mám. K celkovému vítězství ale ještě gratulace nepřijímám. Zatím nevím, jestli pojedu i super-G. Možná je lepší soustředit se na obřák a slalom," zůstává obezřetná Shiffrinová, vedle Lindsey Vonnové další pozornost přitahující blondýna v americkém týmu.

Podobně jako Gutová i ona sama ví, jaké to je, když ji v rozletu přibrzdí zranění. Loni jí vzalo šanci bojovat o velký glóbus.

Dnes se v Aspenu jede sjezd. Shiffrinová může vyčkávat. Pokud Štuhecová neuspěje, může Američanka, která starty v této rychlostní disciplíně nevyhledává, bez boje slavit. Závod začíná v 18:00, muži jedou už v 16:30 (vysílá Eurosport), jejich seriál ovládl Rakušan Marcel Hirscher.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články