Hlavní obsah

Konec! Nejlepší slalomářka české historie už na olympiádu nepojede

Praha
Aktualizováno

Další trofeje do své skvostné sbírky už Šárka Strachová nepřidá. „Končím," oznámila na úterní tiskové konferenci dvaatřicetiletá slalomářka. Ani lákadlo zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu ji nepřimělo k pokračování.

Šárka Strachová oznámila konec kariéryVideo: Sport.cz

 
Článek

Poslední závod kariéry absolvovala Strachová 18. března v americkém Aspenu, už tehdy hlásila, že je rozhodnutá, zda ještě bude na svazích pokračovat. Dnes své rozhodnutí potvrdila.

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, překvapila jsem sama sebe, jaké emoce to ve mně vzbudilo po závodě v Aspenu," přiznávala Strachová. Ve Světovém poháru závodila v rozmezí čtrnácti let, sedmnáctkrát se za tu dobu dostala na stupně vítězů, dvakrát v Aspenu na ten nejvyšší.

„K rozhodnutí mě vedl vnitřní pocit, že nastal správný okamžik se rozloučit. Není to otázka motivace, že bych neměla chuť pokračovat, vždyť olympiáda za rok je velké lákadlo a znamená pro mě hodně, i když bronz už z Vancouveru mám," připouštěla Strachová.

„Ale vždy jsem byla stoprocentní profesionál, který dával vše tomu, co dělá. Ale poslední roky bojuju s tím, aby prioritou bylo lyžování," přiznávala po patnácti sezónách v SP.

Rozhodla se ve Squaw Valley

„Splnila jsem si všechny cíle a pokud jsem cítila, že mám životní priority jinde, nastal okamžik se rozloučit. A nemohla jsem si přát krásnější okamžik, než právě v Americe po tom výsledku ve Squaw Valley, kdy jsme se podívala na stupně. Pak přišlo to definitivní rozhodnutí," přiznala Strachová, která v předposledním závodě kariéry skončila druhá.

Rodačka z Benecka získala celkem pět medailí z vrcholných akcí: na mistrovství světa zlato, stříbro a dva bronzy, třetí skončila i na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Během své kariéry musela překonat i několik krizových situací, například nelehký rozchod s otcem Petrem Záhrobským, jenž ji většinu kariéry trénoval, či metabolický kolaps způsobený nezhoubným nádorem na podvěsu mozkovém v létě 2012.

Po úspěšném návratu svahy ji koučoval Rakušan Klaus Mayrhofer, v dubnu 2013 se provdala za Antonína Stracha. Na hrách v Soči 2014 byla vlajkonoškou české výpravy.

ŠÁRKA STRACHOVÁ
Datum a místo narození: 11. února 1985, Benecko
Výška a váha: 174 cm, 66 kg
Největší úspěchy (vše slalom):
ZOH: 2010 (Vancouver) - bronz
MS: 2007 (Aare) - zlato, 2009 (Val d'Isere) - stříbro, 2005 (Santa Catarina) a 2015 (Beaver Creek) - bronz; juniorská mistryně světa 2005 (Bardonecchia)
SP: vítězka dvou závodů (Aspen 2008 a 2009), 7x 2. místo, 8x 3. místo; jednou druhá a jednou třetí v konečném hodnocení disciplíny
Ocenění: 3x vítězka domácí ankety Král bílé stopy (2009-10, 2015)
Zdroj: ČTK
Neměla si Šárka Strachová kariéru prodloužit až do ZOH v Koreji?
určitě, měla by šanci na skvělý výsledek
14,2 %
ne, rozhodla se správně
85,8 %
Celkem hlasovalo 6078 čtenářů.

Reklama