Hlavní obsah

Vaněk nebude kandidovat na šéfa lyžařů

PRAHA

Aleš Vaněk nebude obhajovat předsednické křeslo ve Svazu lyžařů České republiky (SLČR). Dlouho zvažované rozhodnutí dozrálo ve Vaňkovi pár dnů před konferencí, na které se budou v sobotu volit orgány svazu. Dosud jediným oficiálním kandidátem je dosavadní předseda dozorčí rady Oldřich Dajbych, ale očekávají se minimálně další dva zájemci.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Prezident lyžařského svazu Aleš Vaněk (vlevo) a Dušan Kožíšek.

Článek

Bývalý běžec na lyžích Vaněk se dostal do čela svazu v roce 2004, kdy byl odvolán tehdejší předseda Roman Kumpošt. Po dvou letech se Vaněk rozhodl funkci prezidenta neobhajovat.

"Svaz lyžařů si prožil nejúspěšnější období své historie, proto jsem se rozhodoval dlouho, ale mé názory na řízení svazu jsou jiné, než nyní požadují představitelé úseků. Jako bývalý reprezentant jsem neměl na prvním místě byznys, ale závodníky a jejich výkony," řekl ve čtvrtek Vaněk ČTK.

Lyžařům se v uplynulých dvou sezónách mimořádně dařilo, což vyvrcholilo zlatou olympijskou medailí Kateřiny Neumannové. "Výsledky nejlepších na světových soutěžích ukázaly, že cesta byla správná. Současně ale respektuji, že se některé úseky rozhodly pro cestu jinou, a já jim v tom nechci bránit ani asistovat," konstatoval Vaněk.

Vaněk: Výkonný výbor odmítl nátlak

Zatím jediným kandidátem na předsedu je šéf dozorčí rady Dajbych, který oznámil zájem o nejvyšší funkci ve svazu začátkem června. Jedním z jeho konkurentů by měl být místopředseda dozorčí rady Lukáš Sobotka.

Ve středu odstoupil výkonný výbor SLČR, který k tomuto kroku dospěl po neshodách s dozorčí radou. Svých funkcí se vzdali členové výkonného výboru Vaněk, Oto Kaděrka, Vladislav Černý, Věra Chvátalová a Milan Kettner. Důvodem byla neshoda v určení platnosti delegátů s hlasem rozhodujícím na sobotní konferenci.

"Výkonný výbor byl postaven před rozhodnutí, že když nepřijme postup podpořený dozorčí radou, bude všem členům výboru pozastavena funkce. Takovýto nátlak výkonný výbor odmítá a nehodlá mu podlehnout. Vzdání se funkcí bylo jedinou možností, jak si zachovat nezávislost a čistý štít," vysvětlil Vaněk důvod odstoupení.

Reklama