Hlavní obsah

Málem už s lyžováním přestala, po operaci se Křížové vrátila chuť závodit

Praha

Loňskou sezónu si představovala jinak. Finanční problémy, operace nosní přepážky a dutin Kláru Křížovou donutily téměř celý minulý ročník Světového poháru v alpském lyžování vynechat. Teď je však osmadvacetiletá lyžařka zpět, plná energie zase závodit. „Na sezónu se ohromně těším,“ přiznává.

Foto: Ivana Roháčková

Klára Křížová.

Článek

Už loni v létě lékaři Kláře Křížové doporučili, aby podstoupila operaci nosní přepážky a dutin. Osmadvacetiletá lyžařka to ale odmítla, neboť se chtěla zúčastnit letošního mistrovství světa, které se v únoru konalo ve Svatém Mořici. Neměla sice dostatek finančních prostředků na zabezpečení celé sezóny, avšak stále věřila, že všechno dobře dopadne.

Na začátku prosince se měla představit na Světovém poháru v Lake Louise, tam však upadla v tréninku, zranila se a nastoupila jen do závodu v superobřím slalomu. Poté odcestovala domů a musela přemýšlet co dál. Vše rozhodla infekce dutin. Usměvavá sjezdařka musela podstoupit chirurgický zákrok.

„Jsem ráda, že jsem se takhle rozhodla, protože už mě to hodně omezovalo,“ přiznala na setkání s novináři. Když si ale po čtrnácti dnech chtěla zacvičit jógu, málem to s ní švihlo, usoudila tedy, že lékaři měli pravdu a bude muset být dva měsíce bez sportu, aby se nezadýchala. „Chodila jsem jen na procházky se psem. Nachodili jsme asi tak tři sta padesát tisíc kilometrů. Když viděl, že beru vodítko, pomalu se schovával,“ líčila se smíchem.

Nový trenér, nové lyže

Byly chvíle, kdy si nebyla jistá, jestli má pokračovat. Postupem času si ale uvědomila, jak moc jí lyžování chybí. „Vrátila se mi chuť lyžovat,“ vyprávěla s nadšením. Podíl na tom má i její nový trenér, Slovinec Andrej Možina. „Přinesl pohodu a klid, že všechno zvládneme. Má dobré kontakty a zajištění tréninku je najednou bezproblémové.“

Kromě kouče vyměnila Klára Křížová i lyže. Testovala značku Croc a je spokojená. „Je to finská značka, ale vyrábí se v Rakousku. Ze spolupráce mám radost, jsem pro ně číslo jedna. Testování zatím vypadalo velice dobře,“ pochvalovala si.

Za sebou má tři vydařené kempy na ledovcích. Nyní ještě potrénuje a pak vyrazí do Lake Louise, kde jí na přelomu listopadu a prosince čeká první start v letošním Světovém poháru. „Na sezónu se už ohromně těším. Dám do toho všechno. Budu bojovat a jen tak se nevzdám,“ uzavřela povídání Klára Křížová.

Reklama