Hlavní obsah

Youth Cup v Harrachově hostil výkvět mladých sdruženářů

Harrachov

Mládežnický Youth Cup přivedl do Harrachova o víkendu více než devadesát vyznavačů severské kombinace z deseti evropských zemí. A v nejprestižnějším mezinárodním měření sdruženářů ve věku od třinácti do osmnácti let měly důvod k oslavě také české barvy. Petr Šablatura, odchovanec domácího Ski klubu Harrachov, hned úvodní den zvládl roli jednoho z favoritů a po dramatickém finiši zvítězil v kategorii starších chlapců.

Foto: czech-ski.com

Mladá sdruženářka Simona Weinlichová.

Článek

Účastníci této kategorie skákali vůbec poprvé v historii Youth Cupu na můstku HS100 - až dosud to byly menší můstky HS73. Nejvíc se dařilo Estonci Ivo-Niki Hermansonovi, jenž skočil 95,5 m a před druhým Piotrem Kudziou z Polska (92 m) vedl o 26 vteřin. Petr Šablatura, jehož skokanským vzorem je Noriaki Kasai, přistál přesně na značce 90 m a jeho odstup na lídra představoval 48 vteřin.

Běžecký okruh pod Čertovou horou však šestnáctiletému závodníkovi Dukly Liberec náramně seděl. Do stopy vyrazil ostrým tempem a brzy ovládl společně s největšími soupeři - Rakušanem Florianem Kröllem (před během 3. místo se ztrátou 28 s) a Estoncem Markusem Alterem (4. pozice s odstupem 34 s). Šablatura dosáhl na trati 7,5 km nejlepšího času a v závěrečném finiši drtivým nástupem udolal oba protivníky. Triumf mu současně zajistil i průběžné vedení v celkové klasifikaci kategorie starších chlapců v Youth Cupu.

V sobotním program obsadili páté příčky mezi mladšími chlapci Jiří Konvalinka a mezi staršími dívkami Simona Weinlichová.

Druhý den bez stupňů vítězů

Ve druhém soutěžním dnu Youth Cupu už čeští reprezentanti na stupně vítězů nedosáhli. Čtvrtá příčka Jiřího Konvalinky v kategorii mladších chlapců i dvě pátá místa Petra Šablatury a Simony Weinlichové však patří určitě mezi domácí sdruženářská pozitiva.

Mezi staršími chlapci tentokrát Šablatura nezopakoval svůj útok na nejvyšší pozice. Po skoku, v němž na můstku HS100 dominoval Alter z Estonska s úctyhodným výkonem 99 m, skončil sedmý - výkon 89,5 m však znamenal výrazný odstup od lídra 1:22 min. A přestože v běhu dosáhl druhého nejrychlejšího 14:05,9 min. (vůbec nejlepším běžcem byl jiný český reprezentant Matěj Čejchan s 13:57,9 min.), na soupeře to tentokrát nestačilo.

"Závody měly velice dobrou úroveň. Přispěly k tomu výborně připravené můstky i tratě, stejně jako ideální počasí a bezchybná organizace. Zahraniční účastníci odjížděli z Harrachova spokojeni a plni dojmů," ocenil průběh akce Tomáš Slavík, sportovní Ředitel Úseku severské kombinace SLČR.

Reklama