Hlavní obsah

Neumannová nebude o vítězství v SP usilovat za každou cenu

ZADOV

Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová se bude v nadcházející sezóně prát o celkové vítězství ve Světovém poháru, které jí jako jediný primát ještě ve sbírce sportovních úspěchů chybí. Poslední rok v kariéře proto zahájí prvně v životě sprintem příští víkend v Düsseldorfu.

Foto: www.neumannova.cz

Ilustrační foto

Článek

Úspěchu v dlouhodobém seriálu je dokonce ochotna podřídit i svůj program na mistrovství světa v dalekém Sapporu. Jak ale dnes také řekla novinářům ve svém penziónu na Zadově, nechce o celkový triumf bojovat úplně za každou cenu.

Pomáhat jí bude staronový kouč Stanislav Frühauf, který sice původně na konci minulé sezóny svou kariéru trenéra ukončil, ale nové prosbě Neumannové na sklonku léta nedokázal odolat. "Cítila jsem, že potřebuji člověka, který by se mnou na tom tréninku byl. A potřebovala jsem konzultovat i náplň přípravy, sama bych to nezvládla," přiznala lyžařka. Frühauf svolil s tím, že se Neumannové bude věnovat v omezené míře.

Olympijská vítězka a mistryně světa si poslední rok kariéry hodlá užít. Do seriálu prý naskočí s klidem na duši. "Největší zodpovědnost jsem ze sebe shodila loni," vrátila se myšlenkami k olympijskému vítězství. "Pokusím se vyhrát Světový pohár, ale ne za každou cenu," vyhlásila před novou sezonou. V ní objede i nový a velmi náročný seriál Tour de ski. "Ale nechci se stresovat. Pokusím se a uvidím," řekla.

Trénink nesl ovoce

Tréninkové testy jí prý ukázaly, že je na tom ještě lépe než loni. Pokud se jí bude v sezóně dařit, na mistrovství světa pojede pouze dva závody - klasickou desítku a skiatlon, zřejmě by pomohla i ve štafetě. "Ale pak bych jela domů, abych se připravila na jarní část svěťáku," prozradila závodnice, jež za největší favoritku a tudíž i svou velkou soupeřku považuje Norku Marit Björgenovou. "Je famózní ve sprintech a silná i na ostatních tratích," upozornila.

V příštích dnech se Neumannová vydá na ledovec na Dachstein, odsud pojede rovnou do Düsseldorfu. "Tam to bude výkřik do tmy, neboť na ledovci potřebuji najezdit kilometry. Určitě se na ten sprint nebudu speciálně připravovat," uvedla. Proč tam tedy vůbec pojede? "Je to ryze účelové, potřebuji jen urvat body, které by se mi mohly hodit do hodnocení Světového poháru. Rozhodně to nebude o radosti z lyžování," prozradila.

Radost ale měla ze svých nových bot, jež jí na sezónu připravil dlouholetý sponzor. "Jsou růžové s kytičkama," poukázala na novinku. Změnu obutí v posledním roce kariéry nepovažuje za risk. "Já je testovala, jsou velice kvalitní, nešla jsem do ničeho horšího," ujistila. Akorát jí prý barevně neladí s lyžemi. "Já ale potřebuji, aby lyže jely, ladit nemusí," usmála se.

Reklama