Hlavní obsah

Mistr světa v letech na lyžích Tande trpí vzácným onemocněním

Oslo/Praha

Úřadující mistr světa v letech na lyžích Nor Daniel-André Tande trpí vzácným onemocněním, kvůli němuž strávil týden a půl v nemocnici a zatím nemůže trénovat. Postihl ho Stevensův-Johnsonův syndrom. Natekly mu sliznice a ústa, takže nemohl nic jíst a už tak hubený skokan ještě ztratil na váze.

Foto: Profimedia.cz

Norský skokan na lyžích Daniel-André Tande

Článek

"Když jsem se ráno probudil, nemohl jsem dýchat. Rychle jsem jel na pohotovost a nechali si mě v nemocnici přes týden," řekl čtyřiadvacetiletý Nor agentuře NTB. Syndrom zřejmě vyvolala reakce na lék. "Kdybych neměl reakci v hrdle, tak bych tak rychle nebyl u doktorů. A pak to mohlo být mnohem horší," dodal.

Pro světové zlato si "dolétl" letos v lednu na šampionátu v Oberstdorfu, kde byl členem i vítězného družstva. Kolik kilogramů váhy ztratil, neprozradil. "Pravděpodobnost, že člověk dostane tuhle nemoc, je ještě menší než vyhrát v loterii. Imunitní systém napadá vlastní buňky, postiženy jsou sliznice, oči, nos..." popsal.

Měl nicméně štěstí, že se do rukou odborníků dostal včas. "Řekli mi, že když by puchýře pokrývaly více než deset procent těla, míra úmrtnosti je třicet procent," dodal skokan, jenž má také zlato z olympijské soutěže družstev v Pchjongčchangu. Nyní už se prý cítí výrazně lépe.

Reklama