Hlavní obsah

Basketbalistky USK čeká ve skupině EL obhájce titulu

Mnichov

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v nové sezoně Evropské ligy narazí na obhájkyně titulu z Jekatěrinburgu, francouzské Bourges, italské Schio, belgický celek Castors Braine, Polkowice a dva celky postupující z kvalifikace. Ty vzejdou z dvojic Orenburg - Čukurova Mersin a Villeneuve-d'Ascq se Szekszárdem. Dnes o tom rozhodl los v Mnichově, Pražanky byly nasazeny do druhého koše.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistky ZVVZ USK Praha na archivním snímku ze zápasu s Košicemi.

Článek

České mistryně budou mít tři až čtyři jiné soupeře než v minulé sezoně. Během ní měly ve skupině Kursk, Šoproň a Galatasaray. Nyní je nahradí Schio a Jekatěrinburg, který v minulém ročníku prohrál jen tři zápasy a ve čtvrtfinále vyřadil právě USK. Dalšího nového soupeře určí souboj mezi jiným ruským celkem Orenburgem a tureckým týmem Čukurova.

S Castors Braine hrály Pražanky loni dva vyrovnané zápasy a doma dokonce o bod prohrály. Bourges doma porazily, ale venku s ním prohrály. Nad Polkowicemi dvakrát vyhrály stejně jako nad celkem Villeneuve-d'Ascq, ten však potřebuje nejprve postoupit z kvalifikace přes maďarský Szekszárd.

Z obou základních skupin si vždy nejlepší čtyři celky zajistí účast ve čtvrtfinále, pak bude následovat Final Four.

Pražanky by měly patřit spolu s Jekatěrinburgem, Bourges a Schiem k favoritům na postup. Komplikací ale může být rozlosování, protože tři z úvodních čtyř duelů sehrají na hřištích soupeřů. Klíčové bude zvládnout sérii tří domácích zápasů na přelomu roku.

Na zajímavé soupeře narazí i české celky v Evropském poháru. Nymburk se ve skupině C utká právě s horším z kvalifikační dvojice Villeneuve-d'Ascq a Szekszárd, dále se slovinským Celje a v československém derby s Ružomberokem.

Hráčky KP Brno se ve skupině B střetnou s poraženým z dvojice Benátky/Riga, vítězem souboje mezi Nantes a Lutychem a také s maďarským Miskolcem, který ještě v dubnu trénoval současný kouč české reprezentace Štefan Svitek.

Los Evropské ligy basketbalistek:
Skupina A: Jekatěrinburg, USK Praha, Bourges, Schio, Castors Braine, Polkowice, Orenburg/Čukurova Mersin, Villeneuve-d'Ascq/Szekszárd.
Skupina B: Dynamo Kursk, Fenerbahce Istanbul, Šoproň, Salamanca, Hatay, Carolo, Wisla Krakov/Olympiacos Pireus, Benátky/Riga.
Los Evropského poháru basketbalistek (pouze skupiny s českou účastí):
Skupina B: Benátky/Riga, KP Brno, Miskolc, Nantes/Lutych.
Skupina C: Villeneuve-d'Ascq/Szekszárd, Nymburk, Ružomberok, Celje.

Reklama