Hlavní obsah

Dallas vyhrál v NBA sedmý zápas za sebou

NEW YORK

Basketbalisté Dallasu pokračovali v úterý ve vítězném tažení NBA a proti Washingtonu si připsali už sedmý triumf za sebou. Finalisté posledního ročníku zdolali pod vedením Němce Dirka Nowitzkého Washington 107:80. Nejlepší Evropan v soutěži nastřílel 30 bodů a doskočil 14 míčů a zastínil Gilberta Arenase, který byl s 29 body nejlepším střelcem soupeře.

Foto: ČTK/EPA

Ilustrační foto

Článek

Dallas už hodil za hlavu neúspěšnou sérii z úvodu sezóny, kdy prohrál první čtyři zápasy. Od té doby i přes mnohdy stále ještě nepřesvědčivé výklony nezaváhal a v úterý Mavericks uspěli, třebaže hráli čtvrtý zápas v pěti dnech. "Myslím, že jsme se našli. Dřív jako bychom čekali, co přijde, teď to prostě sami řídíme," řekl náhradník Austin Croshere, který odehrál se 14 body a šesti doskoky nejlepší zápas od svého letního příchodu z Indiany.

Klíčový hráč hostů Arenas mířil k dalšímu čtyřicetibodovému výkonu, ale od počátku třetí čtvrtiny přestal trefovat koš, ve zbytku utkání proměnil jen tři šestky a nenašel se nikdo, kdo by ho zastoupil. "Přitom jsem si myslel, že bychom s nimi měli udržet krok celých 48 minut, když je soupeř v takovém zápřahu," litoval trenér Wizards Eddie Jordan.

Šampióni NBA z Miami naopak pokračují v průměrných výsledcích, v Oklahoma City si připsali od Charlotte už šestou porážku z deseti zápasů v sezóně. Bez zraněného Shaquilla O'Neala nestačil na všechno Dwyane Wade, autor 29 bodů, který měl jen minimální podporu od spoluhráčů ze základní sestavy. Domácí táhl s 23 body zkušený ostrostřelec Peja Stojakovič, ale vyznamenali se i náhradníci Bobby Jackson a Rasual Butler, kteří dali prvních deset bodů v poslední čtvrtině a vybojovali rozhodující náskok.

Bez své opory se musela obejít i Philadelphia, jejíž hvězdu Allena Iversona vyřadil ze zápasu proti Detroitu zákrok u zubaře. Nejlepší střelec Sixers přišel o zub moudrosti, navíc Chris Webber chyběl kvůli bolestem zad a jejich tým prohrál s bývalými šampióny 87:97. "Bez dvou jejich hvězd jsme měli trochu volnější ruce v obraně," konstatoval detroitský rozehrávač Chauncey Billups.

Plné ruce práce naopak měli v losangeleském derby hostující Clippers, kterým Kobe Bryant nasázel 40 bodů a přivedl Lakers k vítězství 105:101. Nejlepší střelec minulé sezóny dosáhl svého maxima v novém ročníku, do něhož vstoupil jako rekonvalescent po operaci kolena. "Vzal jsem to na sebe, hrál agresivně a dobře četl obranu," pochvaloval si Bryant.

Výsledky úterních zápasů NBA
Philadelphia - Detroit 87:97, Cleveland - Memphis 97:94, Indiana - Milwaukee 93:88, LA Lakers - LA Clippers 105:101, Dallas - Washington 107:80, Denver - Chicago 113:109, New Orleans - Miami 101:86.

Reklama

Související témata: