Hlavní obsah

Čeští volejbalisté znají soupeře v Evropské lize

Čeští volejbalisté se po roční přestávce znovu představí v Evropské lize. Letní soutěž pro týmy, které se nevešly do elitní Světové ligy, se rozšíří pro sezÓnu 2007 z osmi účastníků na dvanáct a český celek se ocitl ve skupině B spolu s Řeckem, Portugalskem a Slovinskem.

Článek

O rozdělení týmů do skupin rozhodla o víkendu v Lucemburku Evropská volejbalová konfederace (CEV). V áčku budou hrát obhájci prvenství Nizozemci, dále Němci, Španělé a Belgičané, ve skupině C se o jediné postupové místo do Final Four poperou Slováci, Turci, Estonci a nováčci z Lotyšska.

"Uchazečů bylo celkem patnáct, tři nesplnili podmínky. Většinou neměli zajištěné televizní přenosy. U nás je bude ze všech domácích utkání vysílat Česká televize," řekl ČTK jeden z místopředsedů CEV Jan Hronek. Soutěž začne 25. května, boje ve skupinách skončí 1. července.

Jeden ze soupeřů českého týmu Portugalsko letos startovalo ve Světové lize a bude hostitelem finálového turnaje EL v termínu 7. a 8. července. Pokud Portugalci svou skupinu vyhrají, postoupí i nejlepší tým ze druhých míst ze všech tří skupin.

Vítaná konfrontace

Evropská liga vznikla v roce 2004 a čeští volejbalisté první ročník vyhráli. Loni se stali celkovými vítězi Rusové, letos Nizozemci. Poslední ročník český tým kvůli dlouhodobé kvalifikaci na mistrovství Evropy vynechal, na šampionát se však neprobojoval, proto je pro něj účast v Evropské lize vítanou konfrontací s ostatními týmy.

Pro trenéra je soutěž zároveň ideální možností vyzkoušet nové adepty na reprezentační dres. Není jasné, zda v Evropské lize povede mužstvo současný kouč Zdeněk Haník, smlouvu má zatím do mistrovství světa v Japonsku, na němž v těchto dnech jeho svěřenci bojují ve čtvrtfinálové skupině.

Reklama