Hlavní obsah

Brazilci obhájili titul volejbalových mistrů světa

TOKIO

Volejbalisté Brazílie unesli tíhu obhájců titulu a na světovém šampionátu v Japonsku prodloužili své kralování na pátý rok. V nedělním finále v Tokiu jako první na celém šampionátu porazili Poláky, pro které je nicméně stříbro první medailí z MS po dvaatřiceti letech.

Foto: FIVB

Zlatá radost volejbalistů Brazílie po výhře nad Polskem. nad svými spoluhráči ční Ricardo García.

Článek

Brazilci dali souboji o zlato až nečekaně jasný průběh. Polský tým jim vzdoroval jen v druhém setu, první a třetí vyhráli favorizovaní Jihoameričané rozdílem třídy. Od roku 2002 ovládli pod vedením trenéra Bernarda Rezendeho všechny důležité turnaje a jejich další cíl je jasný: zopakovat za dva roky v Pekingu olympijské vítězství.

Ráz celému zápasu určili brazilští kouzelníci hned od prvních výměn. Nadrazili si polský útok a ukázali soupeři, jak se má zakončovat. Už za stavu 5:1 donutili vzít argentinského kouče Raúla Lozana první oddechový čas, ale hráči v bílo-červených dresech se až do konce prvního setu z nástupu svých soupeřů nevzpamatovali.

Až po změně stran se Poláci rozehráli, to už jim však chyběl zraněný libero Gacek, jenž už v sobotním semifinále laboroval s bolavým kotníkem. Navzdory sebezapření nemohl pokračovat a roli hlavního obránce převzal Bakiewicz.

Brazilci dnes byli k nezastavení. Výborná obrana, rychlý útok ze všech pozic a parádní servis - to všechno ovládají na jedničku. Finálový zápas odehráli bez jediného střídání a tradiční děkovačky pro fanoušky mohli spustit už po hodině a čtvrt od úvodního hvizdu.

Po kralování Italů v 90. letech tak pokračuje další dlouhá série. Na letošním mistrovství světa si brazilští mistři zpod vysoké sítě vybrali slabší chvilku jen v základní skupině v zápase s Francouzi, kterým podlehli 1:3. Čest poměřit se se staronovými šampiony měli i čeští reprezentanti a může je těšit, že uhráli o 15 bodů více než v dnešním finále Poláci.

Bulhaři získali medaili po 20 letech

Po dvaceti letech se dočkali medaile z mistrovství světa volejbalisté z Bulharska. Na šampionátu v Japonsku získali v neděli bronz po vítězství 3:1 nad posledním společným týmem Srbska a Černé Hory, který čtvrtou příčkou zopakoval své umístění z předchozího MS před čtyřmi lety v Argentině. Bulhaři se tehdy dělili mimo jiné s českou reprezentací o 13. až 16. místo.

Vítězně se rozloučili s turnajem i trojnásobní mistři světa z 90. let Italové, kteří v prestižním duelu porazili Francii ve třech setech a obsadili konečné páté místo. Devátí skončili Němci po vydřeném pětisetovém vítězství nad týmem USA, proti němuž měli mečbol už ve třetí sadě. Nakonec proměnili až třetí mečbol v tie-breaku, v němž zvítězili 17:15.

MS volejbalistů - finále
Brazílie - Polsko 3:0 (12, 22, 17)
Rozhodčí: Nava Abarca (Mex.), Wang Ning (Čína). Čas: 70 min. Diváci: 9200.
Brazílie: André, Dante, Gustavo, Ricardo, Giba, André Heller, libero Sérgio.
Polsko: Pliňski, Wlazly, Swiderski, Kadziewicz, Zagumny, Winiarski, libero Gacek - Grzyb, Žygadlo, libero Bakiewicz, Gruszka.
Konečné pořadí MS 2006
1. Brazílie, 2. Polsko, 3. Bulharsko, 4. SČH, 5. Itálie, 6. Francie, 7. Rusko, 8. Japonsko, 9. Německo, 10. USA, 11. Kanada, 12. Portoriko, 13. ČR a Argentina, 15. Kuba a Tunisko, 17. Čína, Řecko, Korea, Venezuela, 21. Austrálie, Egypt, Írán, Kazachstán.

Reklama

Související témata: