Hlavní obsah

O motivaci mají postaráno. Opory reprezentace chtějí ve "své" Francii uspět

Brest

Evropský šampionát ve Francii vnímají prestižněji než jejich spoluhráčky. Opory házenkářské reprezentace Veronika Malá a Lucie Satrapová totiž na klubové úrovni nastupují za Paris 92 v nejvyšší francouzské lize, která je považována za jednu z nejlepších na světě.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

České házenkářky Veronika Malá (vlevo) a Lucie Satrapová jsou takřka pořád spolu. Jak na klubové, tak i na reprezentační úrovni.

Článek

Brankářka Satrapová chytá za jeden z nejlepších francouzských klubů od této sezony, Malá je v klubu o rok déle. „První tréninky v novém prostředí pro mě byly frustrující hlavně v rychlosti. Na tu jsem ze Švédska, kde jsem předtím hrála, nebyla zvyklá," vzpomíná Satrapová.

Obě se perou hlavně s jazykem. „Já jsem s francouzštinou začínala úplně od nuly. Po roce už jí začínám rozumět. Odpovídám ale jednoslovně," prozrazuje Malá.

„Já taky francouzsky nemluvím, i když nám klub zařídil lektorku. Pro mě je francouzština hrozně zvláštní. Mám radši jazyky, které mají systém, a ten jsem v ní zatím nenašla," přitakává Satrapová.

V klubu tak hovoří anglicky. „Vzhledem k tomu, že v týmu jsou i další cizinky, mluvíme anglicky," vysvětlují.

Přišel škrt

Působení mezi francouzskou elitou si pochvalují. Klubu se však přihodila nečekaná nepříjemnost. „Federace nám sebrala čtyři body za to, že v prvních dvou zápasech, které jsme vyhrály, za nás hrála hráčka z B-týmu, která nesplňovala zdravotní prohlídku pro nejvyšší ligu," vysvětluje Satrapová. „Takže místo toho, abychom byly třetí, jsme páté," dodává.

Devětadvacetiletá gólmanka plní v klubu roli týmové jedničky. „Po osobní stránce jsem moc spokojená. Od trenéra mám velkou důvěru."

Naopak Malá příliš nadšená není. „Od začátku sezony si nemůžu najít klid ve hře. Je to jako na houpačce," komentuje své výkony.

Na šampionátu má ale jasnou motivaci. „Ve Francii mám spoustu známých a všem chci ukázat, že český tým něco umí."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články