Hlavní obsah

V Evropě jsme obstáli a v extralize znovu bojujeme o medaili, říká kladenský kouč Fortuník

Kladno

Volejbalisté Kladna se po skončení bojů v Českém poháru znovu soustředí na extraligu. A v ní se pokusí zabojovat potřetí v řadě o medaili, což potvrzuje trenér Milan Fortuník. „V lize se to mele, očekávám dramatický závěr sezony,“ říká zkušený kouč v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér Milan Fortuník

Článek

Zastavme se ale nejprve u účinkování Kladna na evropské klubové scéně.

Jsem maximálně spokojen, že jsme prošli přes tři kola Poháru CEV. Narazili jsme nakonec na finskou Sastamalu, která nás vyřadila a byla nad naše síly. Finové pak jasně prohráli s ruským Belgorodem, což svědčí o vysoké kvalitě účastníků Poháru CEV.

Druhým vrcholem pro Kladno byl Český pohár. Jak je těžké se po finále pohárové soutěže koncentrovat na „běžný" extraligový zápas?

Stříbro v Českém poháru, konkrétně na turnaji v Kutné Hoře, znamená, že jsme nedosáhli na vrchol. Zahráli jsme hůře než vítězové z Českých Budějovic. Dostali jsme „po čuni" a cítil jsem z týmu, že se z toho těžko vzpamatovává. Týden přípravy na další ligový zápas byl specifický. Upustili jsme od klasického rytmu a věnovali se různým zábavným soutěžím a hrám.

Utkání v Ústí nad Labem jste ale zvládli bravurně. Čekal jste to?

Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Ústečtí hráči umějí potrápit favority. Ale zdálo se, že jsme semknutí, a vyhráli jsme 3:0.To je cenné zjištění před pokračováním extraligy.

Jaké máte ambice pro rozhodující fázi sezony?

Nemůžeme si dávat jiné cíle, než semifinále. Záleží na tom, jak se týmy srovnají po základní části a kdo na koho půjde v play off. Doufám, že čtvrtfinále zvládneme. Bylo by dobré, kdybychom po dvou stříbrných medailích z předešlých dvou ročníků prošli potřetí v řadě znovu do finále.

Láká vás vidina, že by po době stříbrné mohla přijít zlatá éra?

To bych se nezlobil (úsměv). Ale nesmíme si dělat přehnané naděje a musíme mít na paměti, že doba stříbrná může být nahrazena i třetím nebo čtvrtým místem. Chceme se ale na play off dobře připravit. Není snadné hrát s nikým. Extraliga je zajímavá nejen v horní části tabulky, ale i v bojích o předkolo play off.

Co soudíte o úrovni současného extraligového ročníku?

Přišlo několik nových hráčů do různých klubů. Liga má vysokou kvalitu. Ani v jedno období suverénní České Budějovice neudržely formu, o všechna místa se to mele. Pro diváky je to atraktivní podívaná. Ligu oživují cizinci nejen ve špičkových týmech, ale třeba i v Příbrami jsou zajímaví zahraniční hráči.

Reklama

Související témata: